Menu
Generic filters
Exact matches only

Μιλφέιγ βανίλιας με δίπλες σε βαζάκι

Preparation Περισσότερο από 60’
Difficulty Δύσκολη

Υλικά

  • κανέλα, σε σκόνη
  • καρύδι, τριμμένο
  • 6 δίπλες
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 1 στικ βανίλιας
  • 220 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
  • 400 γρ. γάλα
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 μεσαίο αυγό
  • 2 μεσαίους κρόκους αυγού

Για την κρέμα σαντιγί

  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 στικ βανίλιας
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος, πολύ κρύα

Εκτέλεση

Με ένα σύρμα χειρός χτυπάμε τους κρόκους με το αυγό, τη μισή περίπου ζάχαρη και το κορν φλάουρ, μέχρι να σχηματίσουν ένα ομογενές μείγμα.

Βράζουμε το γάλα μαζί με 100 γρ. κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και την υπόλοιπη ζάχαρη. Τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα χειρός, έτσι ώστε να ανεβάσουν θερμοκρασία όλα τα υλικά.

Περνάμε το μείγμα από ψιλό σουρωτήρι και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε ήπια φωτιά μέχρι να πήξει, συν 1 λεπτό επιπλέον. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα χειρός, ξύνοντας κάθε σημείο του πυθμένα της κατσαρόλας για να μην πιάσει η κρέμα.

Αδειάζουμε σε μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο (τουλάχιστον για 1 ώρα).

Αφού κρυώσει εντελώς, το βάζουμε στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να γίνει λεία η κρέμα (ή χτυπάμε στο χέρι, αλλά αυτό απαιτεί περισσότερη προσπάθεια).

Χτυπάμε τα υπόλοιπα 120 γρ. κρέμας γάλακτος έτσι ώστε να φτιάξουμε μια απαλή σαντιγί (με υφή γιαουρτιού, όχι σφιχτή). Βγάζουμε το προηγούμενο μείγμα από το μίξερ και με μια μαρίζ προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος, ομογενοποιώντας καλά. Η κρέμα βανίλιας είναι έτοιμη.

Στη συνέχεια βάζουμε τα υλικά της κρέ-μας σαντιγί στο μπολ του μίξερ (που πρέπει να είναι κρύο) και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί που στέκεται. Δεν χτυπάμε υπερβολικά πολύ γιατί το μείγμα κόβει πολύ εύκολα. Σπάμε τις δίπλες σε κομμάτια.

Παίρνουμε 6-8 γυάλινα βαζάκια (ή ποτήρια) και σκορπίζουμε στον πάτο τους το ένα τρίτο της ποσότητας των κομματιών. Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής απλώνουμε το ένα τρίτο της κρέμας βανίλιας.

Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές και στη συνέχεια γαρνίρουμε με κρέμα σαντιγί, κάνοντας μύτες με στρογγυλό κορνεδάκι. Ιδανικά, το γλυκό πρέπει να φτάνει στο χείλος από κάθε βαζάκι.

Σκορπίζουμε από πάνω λίγα τριμμένα καρύδια και λίγη κανέλα με ένα σουρωτηράκι.

Bookmarks

“  – Με ένα σύρμα χειρός χτυπάμε τους κρόκους με το αυγό, τη μισή περίπου ζάχαρη και το κορν φλάουρ, μέχρι να σχηματίσουν ένα ομογενές μείγμα. – Βράζουμε το γάλα μαζί με 100 γρ. κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και την υπόλοιπη ζάχαρη. Τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα χειρός, έτσι ώστε να ανεβάσουν θερμοκρασία όλα τα υλικά. – Περνάμε το μείγμα από ψιλό σουρωτήρι και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε ήπια φωτιά μέχρι να πήξει, συν 1 λεπτό επιπλέον. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα χειρός, ξύνοντας κάθε