Λαδένια με κρεμμύδια και κολοκυθάκια
Preparation
8-10 μερίδες
Difficulty
Εύκολη
Υλικά
- 300 ml νερό, χλιαρό
- 7-9 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κ.γ. ξερή ρίγανη
- 1/4 κ.γ. ξερός δυόσμος
- 1 κ.γ. αλάτι + επιπλέον για τα λαχανικά
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 3 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, τη ρίγανη, τον δυόσμο και το αλάτι και ζυμώνουμε. Μόλις απορροφηθεί όλο το αλεύρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 30 x 25 εκ. με 70 ml ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα με τα χέρια μας σε όλο το ταψί. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα σε ζεστό μέρος ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Όσο φουσκώνει η ζύμη, σε μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμύδια και τα κολοκυθάκια με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να πέσει σε όγκο και απλώνουμε τα λαχανικά και 1 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις για 50-60 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί πολύ καλά από κάτω. Αν χρειαστεί, τη σκεπάζουμε στα μέσα του ψησίματος με αλουμινόχαρτο για να μην καούν τα λαχανικά. Την αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και τη σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνταγές: Madame Ginger team (Μαριλού Παντάκη, Άννα Χαλικιά, Ιωάννα Μαστροκόλια)
Φωτογραφίες & Food Styling: Νεφέλη Καραφυλλάκη