Menu
Generic filters
Exact matches only

Αγκινάρες φρικασέ

Preparation Από 30’ έως 60’
Servings 6 μερ
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 8 φέτες ψωμί πολύσπορο
  • 120 γρ. κατίκι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 8 λιαστές ντομάτες
  • 1 σακουλάκι έτοιμα πλυμένα τρυφερά φύλλα σαλάτας
  • φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι
  • 12 αγκινάρες καθαρισμένες
  • 4 μαρούλι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 80 ml ε. π. ελαιόλαδο ΑΒ
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 αβγά
  • χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο μας αρέσει)
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Ζεματίζουμε τα μαρούλια σε κατσαρόλα με νερό για 2-3 λεπτά και τα σουρώνουμε. Με αυτόν τον τρόπο φεύγει η στιφάδα τους. Σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα μαρούλια, τον μισό άνηθο, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεται ώστε να υπερκαλύψει το φαγητό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.

Αυγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κροκούς το λεμόνι και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας λίγο λίγο από τον ζωμό του φαγητού. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε και τον υπόλοιπο άνηθο, αφήνουμε λίγο στην φωτιά κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα και αποσύρουμε. Περιμένουμε λίγο να κρυώσει το φαγητό και σερβίρουμε.

Παραλλαγή Νο 1: Αγκινάρες Ογκρατέν

Βράζουμε 8 αγκινάρες σε αλατισμένο νερό με το χυμό από 1 λεμόνι έως ότου μαλακώσουν, για περίπου 25-30 λεπτά και τις σουρώνουμε.

Χτυπάμε στο μπλέντερ 4 αβγά, 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 100 ml γάλα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 900 ml γάλα προσθέτουμε το μείγμα αβγού και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει κρέμα.

Αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε 80 γρ. βούτυρο, 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο, 3-4 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα και αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κρέμα λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε 30 γρ. κασέρι, τριμμένο. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 3/4 από την κρέμα και προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια.

Ανακατεύουμε, βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με 2 κ. σ. φρυγανιά τριμμένη. Στρώνουμε μέσα το μείγμα αγκινάρας, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. κασέρι, τριμμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40 -45 λεπτά.

Παραλλαγή Νο2: Αγκινάρες λαδερές με ρύζι

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 12 αγκινάρες καθαρισμένες, 1 κρεμμύδι μέτριο ξερό, τριμμένο, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, 4 κ. σ. άνηθο, ψιλοκομμένο, 2 καρότα, σε φετάκια, 2 πατάτες μέτριες, σε κύβους, 80-90 ml ελαιόλαδο, χυμό από 1½ λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται ώστε να καλύψει τα υλικά.

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα, από πάνω καλύπτουμε με ένα πιάτο και μετά με το καπάκι της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφαιρούμε την λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με 6 κ. σ. ρύζι νυχάκι, ξανασκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Bookmarks

Ζεματίζουμε τα μαρούλια σε κατσαρόλα με νερό για 2-3 λεπτά και τα σουρώνουμε. Με αυτόν τον τρόπο φεύγει η στιφάδα τους. Σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα μαρούλια, τον μισό άνηθο, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεται ώστε να υπερκαλύψει το φαγητό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.Αυγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κροκούς το λεμόνι και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας λίγο λίγο από τον ζωμό του φαγητού. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε και τον υπόλοιπο άνηθο, αφήνουμε λίγο στην φωτιά κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα και αποσύρουμε. Περιμένουμε λίγο να κρυώσει το φαγητό και σερβίρουμε. Παραλλαγή Νο 1: Αγκινάρες Ογκρατέν • Βράζουμε 8 αγκινάρες σε αλατισμένο νερό με το χυμό από 1 λεμόνι έως ότου μαλακώσουν, για περίπου 25-30 λεπτά και τις σουρώνουμε. • Χτυπάμε στο μπλέντερ 4 αβγά, 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 100 ml γάλα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 900 ml γάλα προσθέτουμε το μείγμα αβγού και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει κρέμα. • Αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε 80 γρ. βούτυρο, 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο, 3-4 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα και αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κρέμα λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε 30 γρ. κασέρι, τριμμένο. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 3/4 από την κρέμα και προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια. • Ανακατεύουμε, βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με 2 κ. σ. φρυγανιά τριμμένη. Στρώνουμε μέσα το μείγμα αγκινάρας, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. κασέρι, τριμμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40 -45 λεπτά. Παραλλαγή Νο2: Αγκινάρες λαδερές με ρύζι • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 12 αγκινάρες καθαρισμένες, 1 κρεμμύδι μέτριο ξερό, τριμμένο, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, 4 κ. σ. άνηθο, ψιλοκομμένο, 2 καρότα, σε φετάκια, 2 πατάτες μέτριες, σε κύβους, 80-90 ml ελαιόλαδο, χυμό από 1½ λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται ώστε να καλύψει τα υλικά. • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα, από πάνω καλύπτουμε με ένα πιάτο και μετά με το καπάκι της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφαιρούμε την λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με 6 κ. σ. ρύζι νυχάκι, ξανασκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.