Κριθαράκι-ωδή στο καλοκαίρι με 3 είδη ντομάτας και βασιλικό
Preparation
Από 30’ έως 60’
Servings
4 μερίδες
Difficulty
Εύκολη
Υλικά
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
- 2 κ.σ. ντοματοπελτές
- 500g ντοματίνια
- 20 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 300g κριθαράκι
- 1000 ml νερό
- 10 φύλλα βασιλικό
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και σοτάρουμε για ακόμη 1-2 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματίνια και τις λιαστές ντομάτες και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, να λαδωθεί καλά, περιχύνουμε με το νερό ή τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές ενδιάμεσα. Δοκιμάζουμε το κριθαράκι και, αν είναι ακόμα σκληρό, προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε 2-3 λεπτά ακόμα.
- Μόλις το κριθαράκι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον βασιλικό, περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε την κατσαρόλα με κλειστό καπάκι να σταθεί για περίπου 3 λεπτά.