Κριθαράκι-ωδή στο καλοκαίρι με 3 είδη ντομάτας και βασιλικό

Από 30’ έως 60’
4 μερίδες
Εύκολη

Υλικά

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
2 κ.σ. ντοματοπελτές
500g ντοματίνια
20 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
300g κριθαράκι
1000 ml νερό
10 φύλλα βασιλικό
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και σοτάρουμε για ακόμη 1-2 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματίνια και τις λιαστές ντομάτες και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, να λαδωθεί καλά, περιχύνουμε με το νερό ή τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές ενδιάμεσα. Δοκιμάζουμε το κριθαράκι και, αν είναι ακόμα σκληρό, προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε 2-3 λεπτά ακόμα.
  • Μόλις το κριθαράκι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον βασιλικό, περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε την κατσαρόλα με κλειστό καπάκι να σταθεί για περίπου 3 λεπτά.

σχετικεσ συνταγεσ