Κοντοσούβλι χοιρινό σε μαρινάδα κρασιού με πιπεριές και λαδολέμονο ντομάτας
Υλικά
- 2 κιλά 2 κιλά χοιρινή πανσέτα
- 3 σε κομμάτια 6-7 εκ.
- 3 πάχος περίπου 1
- 200 g. 5 εκ.
- 200 g. πιπεριές κέρατα
- 300 g. κομμένες στη μέση κατά μήκος και στα 2
- 4 μέτρια κρεμμύδια
- 4 κομμένα στα 4
- 4 πράσο
- 2 χοντροκομμένο
- 1/2 κ. γ. κρεμμύδι
- 400 g. χοντροκομμένο
- 3 κ. σ. καρότο
- χοντροκομμένο
- κλαράκια φρέσκο θυμάρι
- κλαράκια δεντρολίβανο
- κλαράκια μαντζουράνα
- δάφνες
- πιπέρι σε κόκκους
- λευκό κρασί
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μαρινάδα: Βράζουμε για 3 λεπτά το κρασί και το αφήνουμε να κρυώσει. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα λαχανικά για 3 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το κρασί με τα λαχανικά και τα υπόλοιπα αρωματικά.
Ρίχνουμε στη μαρινάδα το κρέας, αδειάζουμε το σύνολο σε μια σακούλα τροφίμων ΑΒ, κλείνουμε καλά και το αφήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες έως μία μέρα, ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
Είτε πρόκειται για μεγάλη σούβλα είτε για ατομικές, περνάμε εναλλάξ χοιρινό, πιπεριές, χοιρινό, κρεμμύδι και τα πιέζουμε καλά μεταξύ τους.
Για τις ατομικές σούβλες, ψήνουμε σε μέτρια φωτιά και σε απόσταση για περίπου 45 λεπτά -1 ώρα, γυρίζοντές τες από όλες τις πλευρές κάθε 4-5 λεπτά.
Αν το κάνουμε σε σούβλα που γυρνάει θα χρειαστεί περίπου 1½ ώρα.
Συνοδευτικά
Λαδολέμονο ντομάτας
Χτυπάμε 350 γρ. ντομάτες, σε κομμάτια στο μπλέντερ για 2 λεπτά με λίγο αλάτι μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς.
Περνάμε τον χυμό από σουρωτήρι και τον βάζουμε σε βαζάκι ή σε μπολ με 40 ml ελαιόλαδο, 40 ml χυμό λεμονιού και τα φύλλα από 1 ματσάκι βασιλικό, χοντροκομμένα.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Ψητά λαχανικά
Ετοιμάζουμε σε φέτες κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτες στη μέση, και μανιτάρια ολόκληρα και τα ψήνουμε πάνω στη σχάρα χωρίς να τα λαδώσουμε.
Όταν ψηθούν, τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη για 10 λεπτά να ενωθούν οι χυμοί τους.
Μετά τους βάζουμε από πάνω λίγο από το λαδολέμονο ντομάτας με τον βασιλικό.