Menu
Generic filters
Exact matches only

Κεφτεδάκια φούρνου με πάπρικα και ξύσμα πορτοκαλιού

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 8 μερ
Difficulty Δύσκολη

Υλικά

  • 250 g κιμάς μοσχαρίσιος
  • 250 g από λάπα
  • 1 κ. γ. κιμάς χοιρινός
  • 1 κοφτή κ.σ από σπάλα
  • 2 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ. γ. σε σκόνη
  • 2/3 φλ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/4 μάτσο πιπέρι καγιέν
  • 1/3 φλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ. σ. τριμμένο ξερό κρεμμύδι (περίπου 150 γρ.)
  • 1 μαϊντανός
  • 1/2 φλ. ψιλοκομμένος
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • κόκκινο ξηρό κρασί
  • αβγό
  • τριμμένη φρυγανιά (ή 200 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη)
  • τριμμένος πάγος (από παγάκια χτυπημένα στο μούλτι) ή 2-3 κ.σ. παγωμένο νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε καλά τους κιμάδες με όλα τα μπαχαρικά, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας με κρύο νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το κρασί και ζυμώνουμε καλά.

Ρίχνουμε το αβγό, ζυμώνουμε μέχρι να ενωθεί με το μείγμα του κιμά και προσθέτουμε τη φρυγανιά (ή την ψίχα). Προσθέτουμε τον πάγο (ή το παγωμένο νερό) και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.

Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν λιγάκι και τα τακτοποιούμε σε λαδωμένο ευρύχωρο ταψί, σε απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους (θα φουσκώσουν στο ψήσιμο).

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C και τοποθετούμε τη σχάρα στο μεσαίο ράφι του. Ψήνουμε τους κεφτέδες απευθείας από το ψυγείο, για 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Τους ραντίζουμε με μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

ΜΥΣΤΙΚΑ

Πριν ψήσουμε τα κεφτεδάκια, δοκιμάζουμε τη γεύση τους ψήνοντας ένα μόνο του σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι και, αν χρειαστεί, προσαρμόζουμε το αλατοπίπερο ή άλλο υλικό.

Για να ψηθούν σωστά τα κεφτεδάκια, με κρούστα εξωτερικά και ζουμερή σάρκα εσωτερικά, χωρίς να «βράσουν», προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο ακόμη και σε υψηλότερη θερμοκρασία, ανάλογα με τη λειτουργία που θα επιλέξουμε (αντιστάσεις ή αέρα).

Bookmarks

• Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε καλά τους κιμάδες με όλα τα μπαχαρικά, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας με κρύο νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το κρασί και ζυμώνουμε καλά. • Ρίχνουμε το αβγό, ζυμώνουμε μέχρι να ενωθεί με το μείγμα του κιμά και προσθέτουμε τη φρυγανιά (ή την ψίχα). Προσθέτουμε τον πάγο (ή το παγωμένο νερό) και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. • Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν λιγάκι και τα τακτοποιούμε σε λαδωμένο ευρύχωρο ταψί, σε απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους (θα φουσκώσουν στο ψήσιμο). • Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. • Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C και τοποθετούμε τη σχάρα στο μεσαίο ράφι του. Ψήνουμε τους κεφτέδες απευθείας από το ψυγείο, για 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Τους ραντίζουμε με μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και σερβίρουμε. ΜΥΣΤΙΚΑ 1. Πριν ψήσουμε τα κεφτεδάκια, δοκιμάζουμε τη γεύση τους ψήνοντας ένα μόνο του σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι και, αν χρειαστεί, προσαρμόζουμε το αλατοπίπερο ή άλλο υλικό. 2. Για να ψηθούν σωστά τα κεφτεδάκια, με κρούστα εξωτερικά και ζουμερή σάρκα εσωτερικά, χωρίς να «βράσουν», προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο ακόμη και σε υψηλότερη θερμοκρασία, ανάλογα με τη λειτουργία που θα επιλέξουμε (αντιστάσεις ή αέρα).