Κεφτεδάκια φούρνου από μαυρομάτικα φασόλια

Από 30’ έως 60’
18 μερίδες
Εύκολη

Υλικά

1 κ.σ. λιναρόσπορο, κοπανισμένο
1½ κ.σ. νερό
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
250g μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
70g νιφάδες βρόμης, αλεσμένες σε επεξεργαστή τροφίμων
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σος
200g φυτικό «γιαούρτι» καρύδας ή σόγιας
ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων πολτοποιούμε τα φασόλια μαζί με το περιεχόμενο του τηγανιού και μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ. Προσθέτουμε το μείγμα λιναρόσπορου, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την πάπρικα, τη βρόμη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί πηχτό μείγμα.
  • Πλάθουμε κεφτεδάκια των 20 γρ., τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις για περίπου 15-20 λεπτά. Στη μέση του ψησίματος τα γυρίζουμε, να ψηθούν από την άλλη.
  • Σος: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και βάζουμε τη σος στο ψυγείο μέχρι να γίνουν τα κεφτεδάκια.
  • Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου συνοδεύοντας με τη σος.

σχετικεσ συνταγεσ