Φέτα ψάρι λεμονάτο με μάραθα και ρυζοσαλάτα
Υλικά
- 600 γρ. ψάρι
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1.5 φλ. ρύζι μπασμάτι
- 1 φύλλο δάφνη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 4.5 φλ. νερό
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 μαραθόριζες
- 0.5 ματσάκι μάραθος
- 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
- 120 ml ελαιόλαδο
- 120 ml λεμόνια
- λεμόνια
- 2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
Εκτέλεση
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα φιλέτα ψαριού, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Σάλτσα: Χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας για 2 λεπτά στο μπλέντερ και την αφήνουμε στην άκρη.
Ρυζοσαλάτα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με το αλάτι και τη δάφνη και όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι μέχρι να γίνει το ρύζι. Το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίσει και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά και τα 2/3 της σάλτσας, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε. Διατηρείτε έως 2 μέρες.
Ψάρι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί που να χωράνε ακριβώς τα φιλέτα, τα λαδώνουμε καλά και τα ψήνουμε για 5-8 λεπτά ανάλογα με το πάχος.
Βγάζουμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρουμε με τη ρυζοσαλάτα, δροσερή από το ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
TIPS
• Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε λαχανικά εποχής, ωμά και ψιλοκομμένα ή βρασμένα στον ατμό για 2-3 λεπτά. Επίσης, ταιριάζει πολύ η κάππαρη ή οι πράσινες ελιές, ψιλοκομμένες. Αλλά και ο βασιλικός, με κυβάκια ντομάτας και ελιές μαύρες.
• Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψάρι με αμύγδαλα καβουρντισμένα και μανιτάρια ή να κάνουμε τη ρυζοσαλάτα ακόμα πιο πλούσια σε λαχανικά. Το μυστικό στη ρυζοσαλάτα είναι το λεμόνι!