Menu
Generic filters
Exact matches only

Χριστουγεννιάτικο κέικ με φουντούκια, μαύρη σοκολάτα, βύσσινα και κόκκινο κρασί

Preparation 20΄ προετοιμασία | 50΄ εκτέλεση
Servings 8 κομμάτια
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 250 γρ. μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)
  • 8 ασπράδια αβγού
  • 220 γρ. ζάχαρη καρύδας, αλεσμένη στο μούλτι, να γίνει πούδρα
  • 60 γρ. αλεύρι φουντουκιού (ή φουντούκια αλεσμένα στο μούλτι)
  • 60 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (ή αμύγδαλα αλεσμένα στο μούλτι)
  • 250 ml κόκκινο κρασί
  • 125 ml σιρόπι σφενδάμου
  • 400 γρ. κεράσια ή βύσσινα χωρίς κουκούτσι (κατεψυγμένα ή κονσέρβας, χωρίς ζάχαρη)
  • 1½ κ.σ. κορν φλάουρ
  • 200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κ.γ. σπόροι φυσικής βανίλιας
  • μικρά φυλλαράκια μέντας, για σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 20 εκ. Βάζουμε τη σοκολάτα στην κατάψυξη για 20 λεπτά. Μόλις παγώσει, την τοποθετούμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και μπλεντάρουμε μέχρι να μοιάζει με λεπτούς κόκκους καφέ.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με 1 πρέζα αλάτι σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς για 8 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και γυαλιστερό.
  • Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τη σοκολάτα και τα άλευρα ξηρών καρπών και στη συνέχεια τα ρίχνουμε διπλώνοντας απαλά μέσα στη μαρέγκα. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρό ένα ξύλινο σουβλάκι. Αφήνουμε το κέικ στη φόρμα για 15 λεπτά και στη συνέχεια το βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσει.
  • Τοποθετούμε το κρασί και το σιρόπι σφενδάμου σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να πάρει βράση, προσθέτουμε τα κεράσια ή τα βύσσινα και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με 2 κ.σ. νερό και το προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μεταφέρουμε τη σάλτσα κερασιών σε ένα δοχείο μέχρι να κρυώσει και κατόπιν τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος. Χτυπάμε την κρέμα με τη βανίλια (μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές) σε σαντιγί. Τοποθετούμε τη σαντιγί στην κορυφή του κέικ και ρίχνουμε με κουτάλι τη μισή σάλτσα κερασιού πάνω από την κρέμα. Πασπαλίζουμε με φύλλα μέντας και σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα στο πλάι.
Bookmarks