Υλικά

Για τη φάβα
250g φάβα 
1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 καρότο, κομμένο σε κύβους
2 φύλλα δάφνης
1 κύβο ζωμό λαχανικών, διαλυμένο σε 800 ml-1lt ζεστό νερό
50ml ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
3 μέτρια λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες 
2 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
ελαιόλαδο
αλάτι
κάπαρη (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Για τη φάβα:

Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το καρότο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Κατόπιν, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε, μέχρι να καραμελώνσουν τα λαχανικά. Μετά από περίπου 3 λεπτά, ρίχνουμε τη φάβα, ανακατεύουμε εκ νέου και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.

Έπειτα, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Αφού μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ ή με το multi.

Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε στην άκρη.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν ένα σκούρο χρώμα ανακατεύοντας τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Όταν είναι έτοιμα, σβήνουμε με την κρέμα βαλσάμικο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 2 λεπτά.

Τέλος, σερβίρουμε τη φάβα σε ένα πιάτο προσθέτοντας τα καραμελωμένα κρεμμύδια από μαζί με λίγο κάπαρη και λεμόνι.

#tsoulotip: Σε περίπτωση που εξατμιστεί όλη η υγρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του χταποδιού, συμπληρώνουμε λίγο νερό.

Γιώργος Τσούλης
Γιώργος Τσούλης

σχετικεσ συνταγεσ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.