Φαγκρί μπουρδέτο
Το μπουρδέτο είναι μια πεντανόστιμη συνταγή με ψάρι σε σάλτσα κοκκινοπίπερου, παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας. Η καταγωγή και η ονομασία του προέρχονται από την Ιταλία - brodetto στα ιταλικά σημαίνει «ζωμός». Παραδοσιακά, τα ψάρια μπαίνουν καθαρισμένα και ολόκληρα.
Preparation
Λιγότερο από 30’
Servings
4 μερίδες
Difficulty
Μέτρια
Υλικά
- 2 φαγκριά (περίπου 500 γρ. το καθένα), καθαρισμένα και φιλεταρισμένα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 600g φρέσκες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. κοκκινοπίπερο, καυτερό
- 1 φύλλο δάφνη
- αλάτι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα χαμηλή και φαρδιά βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον πελτέ, τις φρέσκες ντομάτες, τη δάφνη, την πάπρικα και το κοκκινοπίπερο. Ρίχνουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Βάζουμε τα φιλέτα μέσα στην κατσαρόλα και με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, ώστε να τα καλύψουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.