Menu
Generic filters
Exact matches only

Crostata με δαμάσκηνα, κρέμα αμυγδάλου και ξηρούς καρπούς

Preparation 1 ώρα + 50΄ προετοιμασία και αναμονή 60΄ ψήσιμο
Servings 8 μερίδες
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 400 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 2 φακελάκια τσαγιού Earl Grey
  • 175 γρ. μέλι
  • 80 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. φουντούκια, ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. πεκάν, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. έτοιμο φύλλο ζύμης για τάρτα, χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.γ. ανθός αλατιού

Για την κρέμα αμυγδάλου

  • 100 γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο
  • οι σπόροι από 1 λοβό βανίλιας
  • 70 γρ ζάχαρη καρύδας
  • 1 αβγό + 1 ασπράδι
  • 120 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
  • 15 γρ. κορν φλάουρ χωρίς γλουτένη
  • γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα δαμάσκηνα, τα φακελάκια τσαγιού και 2 φλιτζάνια βραστό νερό σε ένα μπολ. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε, κρατώντας το νερό. Βάζουμε τα μισά δαμάσκηνα στο μπλέντερ με 1 κ.σ. από το νερό και χτυπάμε να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ολόκληρα δαμάσκηνα και αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Βάζουμε το υπόλοιπο νερό που κρατήσαμε σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μαζί με 90 γρ. μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα στρώνουμε τους ξηρούς καρπούς, το υπόλοιπο μέλι και 1/2 κ.γ. νιφάδες αλατιού και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα αντικολλητικού χαρτιού σε ένα ορθογώνιο πάχους 5 χλστ. Ψύχουμε για 10 λεπτά. Καλύπτουμε μια λαδωμένη ταρτιέρα (βάση και τοιχώματα) με τη ζύμη και ψύχουμε για ακόμα 30 λεπτά. Ψήνουμε για 15 λεπτά τη ζύμη, καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει και χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  • Κρέμα αμυγδάλου: Χτυπάμε το βούτυρο, τη βανίλια και τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε το αβγό και το ασπράδι και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Διπλώνουμε μέσα στο μείγμα το αμύγδαλο και το κορν φλάουρ και απλώνουμε την κρέμα πάνω στην τάρτα. Από πάνω στρώνουμε την κρέμα από τα δαμάσκηνα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Σερβίρουμε με τους σπασμένους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, το σιρόπι και το γιαούρτι.