Menu
Generic filters
Exact matches only

Χριστουγεννιάτικη κοτόπιτα αλλιώς

Preparation 60΄ προετοιμασία | 50΄ εκτέλεση
Servings 8 μερίδες
Difficulty Εύκολη

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κοτόπουλο ή γαλοπούλα
  • 3 μεγάλα πράσα, κομμένα σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
  • 1/4 κ.γ. κόκκοι πιπεριού
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • τα φύλλα από 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 90 γρ. ζαμπόν χωρίς γλουτένη, ψιλοκομμένο
  • 180 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ, χωρίς γλουτένη

Για τη ζύμη

  • 400 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 50 γρ. ώριμο τυρί τσένταρ, τριμμένο
  • 100 γρ. βούτυρο ανάλατο, παγωμένο, σε κυβάκια
  • 100 γρ. ελαιόλαδο, που έχουμε παγώσει για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο
  • 1 αβγό, χτυπημένο ελαφρά με 1 κ.σ. νερό + 1 επιπλέον για άλειμμα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα ολικής αλέσεως
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε το κοτόπουλο, τις σκληρές, σκούρες πράσινες κορυφές του πράσου, τους κόκκους πιπεριού, τη δάφνη και 2 λίτρα κρύο νερό, ή όσο χρειάζεται ώστε να το σκεπάσει, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια σκεπάζουμε με ένα καπάκι, αφήνοντας ένα μικρό κενό. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και μαγειρεύουμε για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη. Στραγγίζουμε το υγρό μαγειρέματος, πετάμε το πράσο, το πιπέρι και τη δάφνη και τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα με τον ζωμό σε μέτρια φωτιά, σιγοβράζοντας για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να μειωθεί στο μισό. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Ζύμη: Εν τω μεταξύ, βάζουμε το αλεύρι και 1 κ.γ. αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το τυρί, το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αβγό, τη μουστάρδα, το γιαούρτι και 1 κ.σ. κρύο νερό. Τα προσθέτουμε και αυτά στον επεξεργαστή τροφίμων και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Τα ανοίγουμε σε δύο στρογγυλούς δίσκους, καλύπτουμε με μεμβράνη και τους βάζουμε στο ψυγείο.
  • Μόλις το κοτόπουλο κρυώσει αρκετά, το καθαρίζουμε από τα κόκαλα και κόβουμε το ψαχνό σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το πράσο και το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 10 λεπτά ή μέχρι τα πράσα να είναι τρυφερά.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το ζαμπόν, το τυρί κρέμα και 300 ml ζωμό κοτόπουλου στο τηγάνι. Αφήνουμε να σιγοβράσει και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ και 2 κ.σ. κρύο νερό σε ένα μπολ μέχρι να διαλυθεί, το ρίχνουμε στο μείγμα και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Ανοίγουμε και τα 2 κομμάτια ζύμης σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να αποκτήσουν πάχος 3 χιλιοστά το καθένα και στρώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε ένα ταψί πίτας 23 εκ., αφήνοντας λίγο τις άκρες να προεξέχουν.
  • Τοποθετούμε την κρύα γέμιση κοτόπουλου πάνω στη ζύμη. Σκεπάζουμε με το μικρότερο φύλλο.
  • Ενώνουμε καλά τις άκρες, πιέζοντας ελαφρά και κόβοντας το ζυμάρι που περισσεύει (με αυτό μπορούμε να διακοσμήσουμε την επιφάνεια της πίτας).
  • Χαράσσουμε την πίτα για να βγαίνει ο ατμός, αλείφουμε με το αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Bookmarks