Menu
Generic filters
Exact matches only

6 τρόποι να νοστιμίσεις υγιεινά το φαγητό σου, χωρίς να προσθέσεις έξτρα αλάτι ή λιπαρές ύλες.

Δε χρειάζεται να επιβαρύνεις το φαγητό σου για να είναι λαχταριστό: δες πως θα ισορροπήσεις τις γεύσεις, απλά και υγιεινά.


Κάποιες φορές όταν πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο, παραγγέλνεις ένα πιάτο που γνωρίζεις ήδη, αφού μπορεί να έχεις προσπαθήσει να το φτιάξεις κι εσύ στην κουζίνα του σπιτιού σου και αναρωτιέσαι, πως γίνεται να είναι τόσο περισσότερο νόστιμο από την δική σου εκδοχή; Η απάντηση είναι συνήθως απλή κι ας μην θες να την ακούσεις: στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, οι μάγειρες χρησιμοποιούν είτε ελαιόλαδο είτε βούτυρο καθώς και αλάτι, για να φτάσουν το επιθυμητό λαχταριστό αποτέλεσμα που κρίνουν ιδανικό.

Δε σημαίνει ότι το φαγητό απ’ έξω είναι απαραιτήτως ανθυγιεινό ή ότι κάνουν κάτι λάθος στις επαγγελματικές κουζίνες. Απλώς οι σεφ μαγειρεύουν πιο πλούσια απ’ ό,τι συνηθίζουμε να κάνουμε εμείς, στην κουζίνα μας. Και πολύ καλά κάνουν. Όμως ειδικά τώρα που #MenoumeSpiti, θέλουμε τα φαγητά που μαγειρεύουμε να είναι όσο υγιεινά γίνεται. Και απο γεύση; Δες με ποια έξυπνα υλικά μπορείς να νοστιμίσεις το φαγητό σου, χωρίς να το επιβαρύνεις.

  1. Μπαχαρικά

Ο πιο προφανής τρόπος να ενισχύσεις τη γεύση ενός φαγητού, τηγανιού, κατσαρόλας ή φούρνου, είναι η τεράστια ποικιλία μπαχαρικών. Την επόμενη φορά που θα ψωνίσεις από το σουπερμάρκετ, ψώνισε μερικά μπαχαρικά που μπορεί να λείπουν από το ντουλάπι σου, όπως καπνιστή πάπρικα, σουμάκ, τζίντζερ σε σκόνη, πιπέρια σε διάφορα χρώματα κ.λ.π. και εμπλούτισε με αυτά τις σάλτσες για τα ζυμαρικά σου, τα μαγειρευτά και τα dressing για τις σαλάτες σου. Κάντα λίγο πιο πικάντικα, λίγο πιο αρωματικά και παίξε με συνδυασμούς μπαχαρικών, μετατρέποντας τις συνταγές σου αναλόγως τα κέφια: λίγο πιο ελληνικές με κανέλα και μπαχάρι, λίγο πιο ανατολίτικες με κάρδαμο, ξερό κόλιανδρο και κύμινο ή ασιατικές με τσίλι σε σκόνη, κάρι και κουρκουμά.

  1. Φρέσκα & ξερά μυρωδικά

Πόση γεύση δίνουν αλήθεια τα φρέσκα αλλά και τα ξερά μυρωδικά στις συνταγές! Δε χρειάζεται να αυξήσεις το αλατοπίπερο μιας συνταγής για να την κάνεις πιο ενδιαφέρουσα: απλώς εμπλούτισέ την με ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά. Βάλε μπόλικο φρέσκο μαϊντανό ή άνηθο στα λαδερά σου, φρεσκοκομμένα φύλλα βασιλικού στο τελείωμα μιας σάλτσας για ζυμαρικά αλλά και ολόκληρα κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ρίγανη ή δενδρολίβανο στα κρεατικά ή ψάρια φούρνου. Το ίδιο ισχύει και για τα ξερά μυρωδικά που μπορείς να βάλεις μέσα σε μαρινάδες, σαλάτες, σούπες κ.ο.κ.: 1-2 κουταλάκια αρκούν!

  1. Χυμός λεμονιού & ξύσμα

Κάποια φαγητά, όταν τους προσθέσεις -στο τελείωμα- κάτι όξινο, όπως ο χυμός λεμονιού, νοστιμίζουν ακόμα περισσότερο. Είναι ακριβώς το στοιχείο που χρειάζονται για να ισορροπήσουν οι γεύσεις και να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο τα αρώματα του φαγητού, ειδικά όταν αυτό περιέχει πολλά μαγειρεμένα λαχανικά. Όταν δε στο σερβίρισμα π.χ. μιας μακαρονοσαλάτας με λεμονάτο dressing ή ενός σπανακόρυζου πασπαλίσεις με λίγο φρέσκο ξύσμα λεμονιού, θα καταλάβεις πως μια τόσο μικρή λεπτομέρεια, κάνει τόση διαφορά.

  1. Ξύδι

Όπως και στην περίπτωση του λεμονιού, έτσι και το ξύδι με την οξύτητά του συμπληρώνει ιδανικά κάποια φαγητά. Πειραματίσου με τις διάφορες ποικιλίες ξυδιού που θα βρεις στο σουπερμάρκετ και φτιάξε τις δικές σου βινεγκρέτ, για να μην σου φαίνονται ποτέ βαρετές οι σαλάτες. Την επόμενη φορά που θα σοτάρεις ένα απλό στήθος κοτόπουλου στο τηγάνι, σβήστο με λίγο αρωματικό ξύδι πριν ξύσεις τον πάτο του σκεύους με ξύλινη κουτάλα και θα δεις πως -με λίγη βοήθεια από μπαχαρικά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ίσως κάποιο ξερό μυρωδικό- θα σχηματιστεί μια εύκολη, γευστική σος για το φιλέτο σου.

  1. Καλό σοτάρισμα ή ψήσιμο

Δε χρειάζεται ένα τόνο βούτυρο ή λάδι για να νοστιμίσει οτιδήποτε σοτάρεις στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα. Αρκεί να τα σοτάρεις σωστά: το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι πρέπει να ακουμπήσουν σε δυνατή φωτιά, δηλαδή σε καυτό σκεύος, για να αποκτήσουν εκείνη την υπέροχη κρούστα που θα φυλακίσει τα υγρά τους και θα τα κάνει ζουμερά. Τα κομμένα λαχανικά σου, πρέπει να σοταριστούν αρκετή ώρα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να αρχίσουν να καραμελώνουν πριν προσθέσεις τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα. Το ίδιο ισχύει και για τα ψητά λαχανικά: μην φοβάσαι το ελαφρώς “αρπαγμένο” χρώμα. Άστα να ψηθούν μέχρι να καραμελώσουν και θα είναι τόσο νόστιμα που δεν θα το πιστεύεις.

  1. Στραγγιστό γιαούρτι

Οι περισσότερες σαλάτες τύπου πατατοσαλάτα, τονοσαλάτα και κοτοσαλάτα, των οποίων το πλούσιο κρεμώδες dressing έχει ως βάση τη μαγιονέζα, μπορούν να γίνουν πολύ ελαφρύτερες με ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν: το στραγγιστό γιαούρτι. Αντικατέστησε μέρος ή και ολόκληρη την ποσότητα μαγιονέζας με γιαούρτι, πρόσθεσε λίγο αλάτι και τα μπαχαρικά σου και ούτε που θα καταλάβεις τη διαφορά. Μπορείς επίσης να φτιάξεις πεντανόστιμη μακαρονάδα αλα κρεμ, ανακατεύοντας καυτό νερό από τα ζυμαρικά μαζί με γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν και χρησιμοποιώντας το ως σάλτσα που θα δέσει τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος, αντί για κρέμα γάλακτος ή κουταλιές από κάποιο λιπαρό τυρί όπως το μασκαρπόνε, σέρβιρε μια καυτή σούπα με λίγες κουταλιές γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θα έχεις ένα αποτέλεσμα άκρως απολαυστικό.

Το υγιεινό φαγητό δεν θέλει στερήσεις στη γεύση. Χρησιμοποίησε με μέτρο το αλάτι, το βούτυρο και το ελαιόλαδο και ενίσχυσε τις σπιτικές σου δημιουργίες με άλλα ευφάνταστα υλικά που θα απογειώσουν τα πιάτα σου και θα σε κάνουν να απολαμβάνεις το φαγητό, δίχως όρους, για ό,τι θέλεις να είσαι: είτε ο πιο έμπειρος μάγειρας είτε ο πιο αρχάριος.

Bookmarks

Δε χρειάζεται να επιβαρύνεις το φαγητό σου για να είναι λαχταριστό: δες πως θα ισορροπήσεις τις γεύσεις, απλά και υγιεινά.