Menu
Generic filters
Exact matches only

Τρεις Τρόποι Να Αξιοποιήσουμε Το Σκόρδο Που Περίσσεψε

Τι κάνουμε όταν μας περισσεύει σκόρδο; Σίγουρα δεν το πετάμε! Εδώ θα δούμε τρεις τρόπους να αξιοποιήσουμε τις σκελίδες που δεν καταναλώσαμε πριν χαλάσουν.


1. Ψητό Σκόρδο
Το ψητό σκόρδο είναι πιο ήπιο, διακριτικό και νόστιμο στη γεύση, ενώ για πολλούς είναι και πιο εύπεπτο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του ωμού σε όλες τις συνταγές μας, και μάλιστα μερικοί πιο τολμηροί το απολαμβάνουν λιωμένο πάνω σε φρέσκο ψωμί!

Τρόπος προετοιμασίας

  • Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από ένα κεφάλι σκόρδου και κόβουμε το επάνω, μυτερό μέρος του έτσι ώστε να φανούν όλες οι σκελίδες (δεν τις χωρίζουμε).
    Τοποθετούμε το βολβό σε ένα βαθύ ταψάκι με τη ρίζα προς τα κάτω και περιχύνουμε με ελαιόλαδο (θέλουμε το λάδι να πάει σε όλες τις σκελίδες). Υπολογίζουμε μια κουταλιά του γλυκού ανά κεφάλι σκόρδου.
  • Σκεπάζουμε καλά το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το σκόρδο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 40-45 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα οι σκελίδες.
  • Όταν το σκόρδο κρυώσει και μπορούμε να το πιάσουμε, τσιμπάμε τη βάση των σκελίδων και αυτές βγαίνουν εύκολα από τη φλούδα τους.
  • Φυλάμε τις σκελίδες στο ψυγείο μέχρι τρεις μέρες ή τις απλώνουμε σε λαδόκολλα και τις βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν παγώσουν τις μεταφέρουμε σε κατάλληλο δοχείο και χρησιμοποιούμε κάθε φορά όσες χρειαζόμαστε χωρίς να τις ξεπαγώσουμε. Εναλλακτικά λιώνουμε όλες τις σκελίδες να γίνουν πολτός και τις καταψύχουμε σε παγοκυψέλη (σημ: η παγοκυψέλη θα μυρίσει οπότε την κρατάμε για αυτόν τον σκοπό).

2. Σκόρδο Τουρσί
Ένας έξυπνος και νόστιμος τρόπος να διατηρήσουμε μεμονωμένες σκελίδες σκόρδου είναι να τις κάνουμε τουρσί. Αποκτούν πιο ήπια γεύση και δίνουν μια ωραία σπιρτάδα στα πιάτα μας. Η μέθοδος αυτή είναι πιο εύκολη από την κλασική για τουρσί, όμως προϋποθέτει να αποθηκεύσουμε το σκόρδο στο ψυγείο. Το χρησιμοποιούμε αντί του φρέσκου στις συνταγές μας ή το προσθέτουμε σε σαλάτες και dressings.

Τρόπος προετοιμασίας

  • Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες και τις βάζουμε σε ένα βαζάκι που να τις χωράει ίσα ίσα.
  • Ρίχνουμε στο βαζάκι λευκό ξίδι ή μηλόξιδο να τις καλύψει (αυτό το κάνουμε για να μετρήσουμε το ξίδι που χρειαζόμαστε). Μεταφέρουμε το ξίδι σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι και το ζεσταίνουμε με λίγη ζάχαρη και αλάτι. Όταν πάρει μια δυο βράσεις και λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε κόκκους πιπεριού, σιναπόσπορο, κύμινο, τζίντζερ και ένα δαφνόφυλλο.
  • Ξαναρίχνουμε το μείγμα στο βαζάκι με το σκόρδο, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να κρυώσει. Αφήνουμε το σκόρδο στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 μέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε. Όσο κάθεται γίνεται πιο γευστικό, οπότε αν μπορούμε περιμένουμε και λίγες μέρες επιπλέον. Χρησιμοποιούμε όσες σκελίδες χρειαζόμαστε κάθε φορά.

Ενδεικτικές ποσότητες: Για περίπου 25-27 σκελίδες θέλουμε 1/2 κούπα ξίδι, 2 κουτ. σούπας ζάχαρη, 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι, ½ κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού, ¼ κουτ. γλυκού σιναπόσπορο, 1/8 κουτ. γλυκού κύμινο, 1/8 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη, 1 δαφνόφυλλο. Προσαρμόζετε ανάλογα.

3. Άλειμμα Σκόρδου
Φτιάχνουμε σπιτικό άλειμμα με βούτυρο, σκόρδο και μυρωδικά και το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε σκορδόψωμο, ή βάζουμε μια κουταλιά στον πουρέ, πάνω σε ψητά λαχανικά, καλαμπόκι, ψητές πατάτες, κρέας κλπ. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για να σοτάρουμε μανιτάρια ή άλλα υλικά για τις συνταγές μας.

Ενδεικτική συνταγή
Λιώνουμε 4 σκελίδες σκόρδο με την ειδική πρέσα και το ανακατεύουμε με 200-250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη τύπου soft. Αν θέλουμε προσθέτουμε και ψιλοκομμένα μυρωδικά όπως 1 κουτ. γλυκού ξερό εστραγκόν και ¼ κουτ. γλυκού φρέσκο δενδρολίβανο πολύ ψιλοκομμένο.
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε φρέσκο μαϊντανό, φρέσκο θυμάρι ή ό,τι μας αρέσει περισσότερο. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες.

Bookmarks

Τι κάνουμε όταν μας περισσεύει σκόρδο; Σίγουρα δεν το πετάμε! Εδώ θα δούμε τρεις τρόπους να αξιοποιήσουμε τις σκελίδες που δεν καταναλώσαμε πριν χαλάσουν.