Ανακάλυψε τα 5R του zero waste & τη μαγεία της κομποστοποίησης

Από την ομάδα “PLOT TWIST”

Για όλα όσα νοιάζεσαι, μπορείς να κάνεις κάτι κι εσύ: ανακάλυψε πως μπορείς να υιοθετήσεις έναν  “zero waste” τρόπο ζωής και άλλαξε συνήθειες!

Τι είναι η κομποστοποίηση;

Κομποστοποίηση ονομάζεται η διαδικασία αποσύνθεσης της οργανικής ύλης. Πιο απλά, είναι η μετατροπή των σκουπιδιών μας σε φυσικό λίπασμα – το λεγόμενο κομπόστ – που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις γλάστρες και στον κήπο μας. Ένας ιδανικός τρόπος να μειώσουμε τα σκουπίδια που πετάμε στους κάδους απορριμμάτων φροντίζοντας το περιβάλλον και τα φυτά μας!

Πως κάνουμε κομποστοποίηση;

Είναι πολύ απλό! Το μόνο που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε είναι ένας κάδος για κομποστοποίηση και οργανική ύλη, και να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

  1. Διαλέγουμε τον κάδο μας και το σημείο που θα τοποθετηθεί. Μπορούμε να φτιάξουμε τον δικό μας αρκεί να κάνουμε τρύπες για να μπορεί να αεριστεί το περιεχόμενο. Η θέση του μπορεί να είναι οπουδήποτε αρκεί να είναι λίγο σκιερά και να μην τον χτυπάει ο ήλιος.
  2. Διαλέγουμε την οργανική μας ύλη, όπου για κάθε μέρος πράσινου πρέπει να υπάρχουν δύο μέρη από καφέ. Τι υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;

Πράσινα: Λαχανικά και φλούδες, φρούτα, τσόφλια αυγών, κατακάθι από καφέ, φακελάκια τσαγιού, γρασίδι κλπ.

Καφέ: ξερά φύλλα, κλαδιά, χρησιμοποιημένα χαρτιά και χαρτοπετσέτες κλπ.

  1. Χώμα-Βάζουμε μία στρώση από χώμα, από τον κήπο μας ή φρέσκο. Έτσι προσφέρουμε στο κομπόστ τους απαραίτητους μικροοργανισμούς.
  2. Γεμίζουμε τον κάδο! Τοποθετούμε πάνω από το χώμα μια στρώση από σκισμένα χαρτιά και μετά μια στρώση πράσινου- τα φρούτα και λαχανικά απ’ την κουζίνα σου με ότι άλλο αναφέραμε παραπάνω. Μετά καλύπτουμε τα πράσινα με στρώση από καφέ- ξερά φύλλα, χαρτιά, κλαδιά και άμα θέλουμε λίγο ακόμα χώμα.
  3. Προσθέτουμε λίγο νερό, για να βοηθήσουμε την διαδικασία της κομποστοποίησης και ανακατεύουμε και κλείνουμε ή καλύπτουμε τον κάδο

TIPS!

  • Κόβουμε τα μεγάλα κομμάτια σε μικρότερα για να μπορούν να αποσυντεθούν πιο εύκολα (χαρτιά, χαρτόνια, φρούτα)
  • Δε χρειαζόμαστε απαραίτητα κάδο, μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία και σε μια περιφραγμένη γωνιά του κήπου μας
  • Ανακατεύουμε το κομπόστ κάθε λίγες εβδομάδες για να παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται όλο το περιεχόμενο του κάδου
  • SOS! Δεν βάζουμε γαλακτοκομικά και κρέας, άρρωστα λουλούδια, λαδερά φαγητά, λεμόνια, ξύδι, τροφή ζώων και μαγειρεμένο φαγητό ή οποιοδήποτε έλαιο

Η ομάδα PLOT TWIST: Ανδριάνα Καπάτου, Μάιρα Κοκκόνη, Δωροθέα Ντιμίτροβα, Αρίστη Παπαδημητρίου, Σίλια Σαφαρίκα, Μαρία Σπανού, Παναγιώτης Τσέρρα, Κατερίνα Φυλακτού

ADandPRLAB

Διαβαστε επισησ