Menu
Generic filters
Exact matches only

Veggie burgers από ρύζι και μαύρα φασόλια

Preparation Λιγότερο από 30’
Servings 5 μερ
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 1 φλ. μαγειρεμένο καστανό ρύζι
  • 1 φλ. καρύδια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 μεσαίο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. τσίλι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • 1 1/3 φλ. μαγειρεμένα μαύρα φασόλια κονσέρβας (καλά ξεπλυμένα, στραγγισμένα και στεγνά)
  • 1/3 φλ. ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κ.σ. vegan BBQ sauce
  • ψωμάκια για burger
  • vegan μαγιονέζα, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδια, ελαφρώς ψημένα, μουστάρδα, κέτσαπ, αγγουράκι πίκλα (για συνοδευτικά)

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρύδια για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους και να ροδίσουν ελαφρά. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τοποθετούμε ξανά το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο λάδι και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ή έως ότου το κρεμμύδι μαλακώσει και γίνει ημιδιαφανές. Αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει.
• Μόλις κρυώσουν τα καρύδια, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τη σκόνη τσίλι, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη, ώστε να προκύψει ένα αρωματικό «αλεύρι» καρυδιού.
• Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα στραγγισμένα μαύρα φασόλια και τα λιώνουμε καλά με ένα πιρούνι. Κρατάμε μερικά ολόκληρα για το στόλισμα. Προσθέτουμε το μαγειρεμένο ρύζι, το μείγμα μπαχαρικών-καρυδιών, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τη φρυγανιά και τη σάλτσα BBQ και ανακατεύουμε καλά με ξύλινο κουτάλι για 1-2 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη. Αν η ζύμη είναι στεγνή, προσθέτουμε επιπλέον 1-2 κ.σ. σάλτσα BBQ. Εάν είναι πολύ υγρή, προσθέτουμε λίγη παραπάνω φρυγανιά. Πλάθουμε 5 μεγάλα μπιφτέκια και βάζουμε το τηγάνι μας ξανά στη φωτιά, να ζεσταθεί. Τότε ρίχνουμε λίγο λάδι και ψήνουμε τα μπιφτέκια σε δόσεις για 3-4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε τα μπιφτέκια από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
• Τα σερβίρουμε σε ψημένα ψωμάκια με τα επιθυμητά υλικά (vegan μαγιονέζα, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, αγγουράκι πίκλα, μουστάρδα, κέτσαπ).

Bookmarks