Menu
Generic filters
Exact matches only

Αφράτο πιλάφι με ψητή κολοκύθα και αμύγδαλα

Preparation Περισσότερο από 60’
Servings 4 μερ
Difficulty Εύκολη

Υλικά

  • 400 g. ψίχα κολοκύθας σε μικρά κυβάκια
  • 1+1/2 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. χυμός λεμονιού
  • 2 κ. σ. βούτυρο καρύδας
  • 1+1/2 φλ. ρύζι μπασμάτι (ή άλλο αλλά όχι για σούπα)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1+1/2 κ. σ. μαύρες σταφίδες
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 καρφάκι γαρίφαλο
  • 2 σπόροι καρδάμωμο κοπανισμένοι καλά
  • 1 κ. γ. ξύσμα λεμονιού
  • 3+1/2 φλ. καυτό νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC στη λειτουργία του αέρα.
Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 5’ . Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15’ . Βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο καρύδας σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι με το κρεμμύδι, για 5’ , ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 15’ , μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρίφαλο, το καρδάμωμο και το ξύσμα λεμονιού, ρίχνουμε και το ζεστό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, χωρίς να ανακατεύουμε, για 15’ ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού και να σωθεί το νερό. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά (έχουν ανέβει στην επιφάνεια αφού δεν ανακατεύουμε το ρύζι), προσθέτουμε το μείγμα κολοκύθας και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα (ή αδειάζουμε το ρύζι σε μια φόρμα αλειμμένη με βούτυρο και σκεπάζουμε τη φόρμα). Αφήνουμε για 15’ και σερβίρουμε.

Bookmarks

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC στη λειτουργία του αέρα. Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 5’ . Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15’ . Βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο καρύδας σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι με το κρεμμύδι, για 5’ , ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 15’ , μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρίφαλο, το καρδάμωμο και το ξύσμα λεμονιού, ρίχνουμε και το ζεστό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, χωρίς να ανακατεύουμε, για 15’ ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού και να σωθεί το νερό. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά (έχουν ανέβει στην επιφάνεια αφού δεν ανακατεύουμε το ρύζι), προσθέτουμε το μείγμα κολοκύθας και ανακατεύουμε ελαφρά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα (ή αδειάζουμε το ρύζι σε μια φόρμα αλειμμένη με βούτυρο και σκεπάζουμε τη φόρμα). Αφήνουμε για 15’ και σερβίρουμε.