Αν πιστεύεις ότι για να μειώσεις το κρέας από τη διατροφή σου πρέπει να τρως μπάμιες και μαρούλια, αυτό το burger είναι εδώ για να σε διαψεύσει. Αυτόν τον Veganuary, #allazoumesinithies αλλά συνεχίζουμε να τρώμε τα αγαπημένα μας πιάτα, αντικαθιστώντας το κρέας με κάποιο άλλο φυτικό συστατικό πλούσιο σε πρωτεΐνη. Και εδώ είναι που έρχονται τα λατρεμένα όσπρια, και συγκεκριμένα οι φακές, για τις οποίες θα σου μιλήσω σήμερα: πλούσιες σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά, χορταστικές, με πολλά περιβαλλοντικά οφέλη από την καλλιέργειά τους, αλλά πάνω απ’ όλα νόστιμες.
Αν δε, τις ενώσεις με μανιτάρια που έχουν αυτήν τη γήινη, κρεατένια γεύση και με γλυκόπικρα καρύδια, πλούσια σε καλά λιπαρά, έχεις τον τέλειο φυτικό “κιμά” για όλα τα αγαπημένα σου πιάτα (ναι, ακόμα και τα μακαρόνια!). Ετοιμάζεται πανεύκολα, χρησιμοποιείται όπως ο ζωικός και μπορείς ακόμα και να τον μοιράσεις σε μερίδες και να τον αποθηκεύσεις στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσεις όποτε θέλεις.
Τι θα μπορούσες να κάνεις με τον “κιμά” φακής
– Μακαρόνια με κιμά, ακολουθώντας την αγαπημένη σου συνταγή για bolognese.
– Γεμιστά, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γίνονται τα κλασικά γεμιστά.
– Γέμιση για πατάτα που έχεις ψήσει στον φούρνο, ή για tacos και burritos, ετοιμάζοντας τον “κιμά” με τον ίδιο τρόπο της σάλτσας μακαρονιών.
– Κεφτεδάκια, αν πλάσεις τον “κιμά” μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τριμμένη φρυγανιά, και τοματοπελτέ και ψήσεις στον φούρνο.
– Burger, με την αγαπημένη σου συνταγή ή ακολουθώντας αυτή που σου δίνω παρακάτω.
Burger με κιμά από φακές, μανιτάρια και καρύδια
Μερίδες: 4
Υλικά για τον κιμά:
- 3/4 κούπας φακές
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κ/σ ξίδι
- 250γρ μανιτάρια portobello
- 1/2 κούπα καρύδια
- αλάτι
Υλικά για τα burger:
- 4 μερίδες κιμά
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ/σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ/σ ελαιόλαδο
- 1 κ/σ τοματοπελτέ
- 1 κούπα βρόμη ή τριμμένη φρυγανιά
- 4 ψωμάκια για burger (vegan)
- 2 κούπες κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
- 1/2 κούπας τριμμένο καρότο
- 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 λεμόνι
- 2 κ/σ μαγιονέζα vegan
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τον κιμά:
- Σε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίξε τις φακές, το φύλλο δάφνης και αρκετό νερό να τις καλύψει. Μόλις βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά, καπάκωσε τις φακές αφήνοντας κενό και βράσε τις μέχρι να μαλακώσουν για 20-25 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμες, σούρωσέ τις, πρόσθεσε το ξίδι και αλάτι.
- Σε ένα μούλτι, χτύπα τα μανιτάρια, τα καρύδια και τις φακές μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Βέβαια αν θέλεις τον “κιμά” σου πιο χοντροκομμένο, μπορείς να λιώσεις τις φακές με ένα πιρούνι και να χτυπήσεις τα υπόλοιπα λιγότερο.
- Ο κιμάς σου είναι έτοιμος. Μπορείς να τον μοιράσεις σε μερίδες σε σακουλάκια και να τον αποθηκεύσεις στην κατάψυξη μέχρι να τον χρειαστείς ή μπορείς να συνεχίσεις στη συνταγή.
Για τα burger:
- Προθέρμανε τον φούρνου στους 200ºC.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, τον τοματοπελτέ και τη βρόμη ή τη φρυγανιά και ζύμωσε τον κιμά σου. Δοκίμασε και πρόσθεσε πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Πλασέ τον κιμά σε 4 μεγάλα μπιφτέκια. Αν θέλεις, μπορείς να αποθηκεύσεις τα μπιφτέκια στην κατάψυξη εφόσον δεν είχες καταψύξει τον κιμά σου.
- Βάλε τα μπιφτέκια σε ένα ταψί με λίγο λάδι και ψήσε τα στον φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν και να γίνουν τραγανά. Στα τελευταία λεπτά, τοποθέτησε και τα ψωμάκια σου στον φούρνο για να ζεσταθούν.
- Παράλληλα, ετοίμασε τη σαλάτα, ανακατεύοντας το λάχανο, το καρότο, τον μαϊντανό και πρόσθεσε λεμόνι και αλάτι.
- Για να σερβίρεις, βάλε μισή κουταλιά μαγιονέζα στο κάτω ψωμάκι, από πάνω το μπιφτέκι, μετά την σαλάτα και καπάκωσε.