Menu
Generic filters
Exact matches only

Τα φρούτα του χειμώνα – ένα θρεπτικό σνακ!

Γράφει η Μαρία Τουμπή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Συχνά ακούω: 

«Το χειμώνα δεν τρώω φρούτα, προτιμώ τα καλοκαιρινά που έχουν μεγαλύτερη ποικιλία» 

«Πόσα μήλα να φάω πια; Τα βαρέθηκα» 

«Προτιμώ ένα ζεστό σνακ και όχι κάτι παγωμένο» 

Ας δούμε τι χάνεις αν δεν τρώς τα φρούτα σου τώρα που ο καιρός δροσέρεψε. 

  • Πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την άμυνά σου απέναντι σε ιούς και βακτήρια. 
  • Υδατοδιαλυτές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην καλή λειτουργεία του οργανισμού. 
  • Φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργεία του γαστρεντερικού συστήματος. 
  • Σύμμαχο ενυδάτωσης, ειδικά τώρα που το νερό δεν το ζητάς λόγω της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας. 
  • Ένα εύκολο/γρήγορο σνακ χαμηλό σε θερμίδες για να περιορίσεις την πείνα σου το απόγευμα και να μην καταφύγεις σε ένα γλυκό πειρασμό.  

Ας δούμε τι επιλογές έχεις: 

Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Grapefruitόλα πλούσια σε βιταμίνη C (περίπου 50 mg/100 gr). Συχνά χρησιμοποιούνται σαν ενισχυτικό απορρόφησης του σιδήρου, σε συνδυασμό με κόκκινο κρέας ή με τις φυτικές πηγές σιδήρου.  

Nutri Tip : δοκίμασε σαλάτα με φακές, κινόα και κομματάκια πορτοκαλιού 

Μήλα:  Έχεις δοκιμάσει όλες τις ποικιλίες;;; Κόκκινα Ζαγοράς, πράσινα ξινόμηλα,  Golden,  Τριπόλεως, Fujiφυρίκια. Ποιος είπε ότι βαριέται; Ολόκληρη φρουτοσαλάτα μπορείς να κάνεις με τόση ποικιλία.  Και τι θα κερδίσεις; Αντιοξειδωτικά, θρεπτικές βιταμίνες C, Α που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό, φολικό οξύ που συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων μας, ασβέστιο και σίδηρο σε μικρότερες ποσότητες. Επίσης όταν καταναλωθούν με τη φλούδα, προσφέρουν  αρκετές φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Και μην ξεχνάμε ότι αποτελούν  ιδανικό σύντροφο της υγιεινής διατροφής, καθώς η πηκτίνη που περιέχουν ενισχύει τον κορεσμό. 

Nutri Tip: δοκίμασε να ψήσεις μήλα στο φούρνο (υπάρχει και ειδική ποικιλία) και πρόσφερέ τα με μέλι και κανέλλα στα παιδιά σαν απογευματινό επιδόρπιο. Μπορείς να συνοδέψεις επίσης με καρύδια και γιαούρτι. 

Ακτινίδιο: Αν το πορτοκάλι έχει ένα σοβαρό ανταγωνιστή σε σχέση με την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αυτός είναι το ακτινίδιο καθώς περιέχει 3 φορές περισσότερη Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν φας ένα μέτριο ακτινίδιο  την ημέρα, μπορείς να καλύψεις τις ημερήσιες ανάγκες σου σε βιταμίνη C 

Nutri Tip : Φτιάξε στο πρωινό γεύμα ένα γρήγορο smoothie με ένα ακτινίδιο και χυμό από 2 πορτοκάλια, προκειμένου να λύσεις το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας! 

Μπανάνα: Χειμώνα – Καλοκαίρι, συντροφεύει κυρίως τους εργαζόμενους και τους αθλητές. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σίδηρο, Κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.  

Nutri Tip: Προτίμησε τις πράσινες μπανάνες αν αποφύγεις τους FODMAPs  (ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα) ή τις ώριμες για να πάρεις όσο το δυνατόν περισσότερα αντιοξειδωτικά. 

Ρόδι: Θαυματουργό και κατά πολλούς ο βασιλιάς των χειμερινών φρούτων, είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που θεωρείται ότι εμφανίζει 2-3 φορές υψηλότερη δράση από το κόκκινο κρασί. Περιέχει επίσης  βιταμίνες C, Α και φολικό οξύ ενώ παράλληλα είναι φτωχό σε θερμίδες.  

Nutri Tip: Καθάρισε ένα ρόδι και φύλαξε τους σπόρους στην κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να προσθέτεις μια δόση αντιοξειδωτικών καθημερινά στη σαλάτα σου!  

 

Λοιπόν, εσύ ακόμα «βαριέσαι» να φας το φρούτο σου; 

Bookmarks

Η διατολόγος Μαρία Τουμπή, μας εξηγεί γιατί δεν πρέπει να παραλείπουμε τα φρούτα μας τους χειμωνιάτικους μήνες και παραθέτει τρόπους για να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.