Οι ξηροί καρποί ως θρεπτικό, πρωτεϊνούχο υλικό στη μαγειρική

Από ένα vegan cream cheese μέχρι κοκκινιστό κιμά, οι ξηροί καρποί μεταμορφώνονται και μαγειρεύονται όπως δεν είχες φανταστεί!

Λατρεύω να μασουλάω μια χούφτα ψημένα και αλατισμένα αμύγδαλα, να σπάω στην σαλάτα μου 5-6 ανάλατα φουντούκια και να βάζω μία κουταλιά ηλιόσπορο στο μπολ με τα δημητριακά μου το πρωί, για λίγη έξτρα πρωτεΐνη. Πριν γίνω χορτοφάγος, δεν είχα φανταστεί να χρησιμοποιήσω τους ξηρούς καρπούς με κάποιον διαφορετικό από αυτούς τρόπο. Μέχρι που η αναζήτηση της πολυπόθητης πρωτεΐνης με οδήγησε αναπόφευκτα στο ράφι με τους ξηρούς καρπούς της σειράς ΑΒ Authentic Nuts της  ΑΒ Βασιλόπουλος. Μελετώντας και δοκιμάζοντας συνταγές και τεχνικές, μου ανοίχτηκε ένας νέος υπέροχος κόσμος. Ο κόσμος της μαγειρικής με ξηρούς καρπούς.  

Οι επιλογές πολλές. Από φουντούκια, αμύγδαλα και πίνατς μέχρι ολόκληρες καρυδόψιχες και κελυφωτά φιστίκια Αιγίνης, άλλα ωμά και ανάλατα, άλλα ψημένα και αλατισμένα, προμηθεύσου με διαφορετικούς ξηρούς καρπούς από το κοντινότερο κατάστημα ΑΒ ή διαδικτυακά στο AB shop και πάμε να δούμε μαζί μερικές ιδέες για θρεπτικό και νόστιμο μαγείρεμα με ξηρούς καρπούς!  

Σπιτικό vegan τυρί από…αμύγδαλα!  

Ένα βελούδινο cream cheese από κάσιους, μία κοκκώδης ρικότα από ωμά λευκά αμύγδαλα και μία αλμυρή πούδρα σαν παρμεζάνα από 2-3 ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί είναι το πιο κατάλληλο υλικό για να δημιουργήσεις ενδιαφέροντα τυριά κάθε υφής, είτε σου αρέσουν αλμυρά, είτε γλυκά, ακόμα και πικάντικα. 

Για τα αλειφώδη τυριά, μούλιασε ανάλατα ωμά κάσιους για 8 ώρες και πολτοποίησε τα με λίγο από το νερό τους. Αλατοπιπέρωσε και πολτοποίησε με διατροφική μαγιά για τυρένια γεύση, μπαχαρικά, σκόρδο, λιαστές ντομάτες, ελιές και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Για την vegan παρμεζάνα, πολτοποίησε στο μούλτι κάσιους, λευκά αμύγδαλα ή συνδυασμό και δώσε τυρένια γεύση με διατροφική μαγιά, μεσογειακή γεύση με ξερά μυρωδικά ή καπνιστή γεύση με καπνιστή πάπρικα.  

Ο κιμάς, ο vegan, ο γεμάτος πρωτεΐνη 

Ο κιμάς ήταν το τελευταίο οχυρό πριν την μετάβαση μου στην χορτοφαγία. 1-2 φορές την εβδομάδα έπαιζε σίγουρα ένας κοκκινιστός κιμάς είτε με ζυμαρικά, είτε με ρύζι, είτε σε λαχματζούν. Από τον πρώτο κιόλας μήνα ως vegetarian άρχιζα να σκαρφίζομαι ό,τι κιμά μπορεί κανείς να φανταστεί: από μανιτάρια, κουνουπίδι, πλιγούρι ή φακές, μέχρι κιμά μελιτζάνας ή κιμά σόγιας, κάθε κιμάς έχει την χάρη του και την τιμητική του συχνά στην κουζίνα μου. Μέχρι που πρόσφατα η ομάδα μας σκέφτηκε έναν κιμά αποκάλυψη. Τον κιμά από ξηρούς καρπούς.  

Ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί, πολτοποιούνται σε μικρά και μεγάλα κομμάτια και στη συνέχεια καρβουδίζονται ελαφρώς στο τηγάνι μαζί με κρεμμύδι και σκόρδο, μέχρι να ανακατευτούν με τριμμένη ντομάτα και να βράσουν σε έναν κιμά γεμάτο γεύση, αλλά και πρωτεΐνη. Από τις πιο δημιουργικές, νόστιμες και θρεπτικές συνταγές που έχουν βγει από την κουζίνα μας και μία συνταγή που αγαπούν vegans και μη.  

Οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα πιο πολύτιμα, θρεπτικά και ανοιχτά σε μαγειρικές προκλήσεις υλικά της κουζίνας. Ανακάλυψε την τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών ΑΒ Αuthentic Nuts  στη νέα ανανεωμένη τους συσκευασία στα καταστήματα ΑΒ ή στο AB shop, ξεχώρισε τους ωμούς και ανάλατους από τις μπλε λεπτομέρειες, τους ψημένους και ανάλατους από τις πορτοκαλί και τους ψημένους και αλατισμένους από τις φούξια. Πειραματίσου, μαγείρεψέ τους και ανακάλυψε μια νέα νόστιμη κουζίνα. 

Food Blogger Madame Ginger

Διαβαστε επισησ