Η ντομάτα σε 3 διαφορετικές εκδοχές για καλοκαιρινές μπρουσκέτες που θα μοιραστείς με τους αγαπημένους σου

Σήμερα #allazoumesinithies και κάνουμε το καλοκαιρινό snacking σκέτη απόλαυση ετοιμάζοντας 3 διαφορετικές εκδοχές για healthy μπρουσκέτες με κύριο συστατικό τη ντομάτα από διάφορες ποικιλίες που θα βρεις στο τμήμα μαναβικής της ΑΒ Βασιλόπουλος.


Σου έχω εκφράσει ξανά την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφω για αυτό το φρούτο ή μήπως λαχανικό; Και είναι ντομάτα ή τομάτα; Πολλά τα ερωτήματα και οι απόψεις γενικώς διίστανται. Το μόνο που κανείς δεν αμφισβητεί ποτέ είναι τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό η κατανάλωση της ντομάτας, καθώς και η απίθανη γεύση της.

Στο σημερινό άρθρο θα φτιάξουμε 3 διαφορετικές μπρουσκέτες με ντομάτα σε φρυγανισμένο ψωμί με απλά και νόστιμα υλικά που θα αναδείξουν την ιδιαίτερη γεύση της. Ιδανικές για πρωινό/δεκατιανό/σνακ ή ακόμα και για εκείνα τα ζεστά βράδια στα μπαλκόνια παρέα με φίλους και κρασί για το τσιμπολόγημα.

Πριν δούμε τις 3 εκδοχές που θέλω να σου προτείνω να δούμε τι αγαπά πολύ η ντομάτα. Η ντομάτα λοιπόν αγαπά μεταξύ άλλων:

Δεν είναι τυχαία η σαλάτα caprese των Ιταλών που ενώ έχει ελάχιστα υλικά – ντομάτα, μοτσαρέλα, βασιλικό – το γευστικό αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο. Δεν είναι τυχαία όμως ούτε και η δική μας χωριάτικη σαλάτα. Ένας συνδυασμός που αγαπώ επίσης είναι τοματίνια κομμένα στα δύο κατά μήκος, με αβοκάντο κομμένο σε μικρά κομμάτια, ελάχιστο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Και οι τρεις αυτές επιλογές που μόλις ανέφερα θα μπορούσαν εξίσου να αποτελέσουν toppings για πιο κλασικές, αλλά τόσο νόστιμες μπρουσκετούλες.

Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά τις σημερινές μας συνταγές;

  1. Η vegan – Η πρώτη εκδοχή για τη μπρουσκέτα με ντομάτα περιλαμβάνει ένα απαλό άλειμμα από ρεβίθια, τραγανά ρεβίθια με πάπρικα και λίγα φύλλα baby ρόκας. Θα προσθέσουμε τη ντομάτα ψιλοκομμένη σε κύβους, μια δυο σταγόνες ελαιόλαδο και η μπρουσκέτα νούμερο ένα είναι έτοιμη.
  2. H ελληνική– Η δεύτερη εκδοχή έχει άρωμα ελληνικό, μιας και η βάση της είναι εμπνευσμένη από το τζατζίκι. Έχουμε μια ελαφριά και αρωματική σως γιαουρτιού πάνω σε σκορδάτο φρυγανισμένο ψωμάκι. Η ντομάτα μας θα απλωθεί από πάνω και παρέα της θα μπει λίγο κρεμμύδι και επιπλέον άνηθος. Μάλιστα εδώ προτίμησα να μπλέξω διάφορες ποικιλίες ντομάτας τόσο για οπτικό όσο και για γευστικό παιχνίδισμα.
  3. H παραδοσιακή με twist – Στην τελευταία μας εκδοχή έχουμε μια στρώση κατίκι που θα φιλοξενήσει ντοματίνια βελανίδι κομμένα στη μέση, φύλλα φρέσκου βασιλικού, τριμμένο φουντούκι και μια γλυκιά σως μπαλσάμικο, για να εξισορροπήσει την οξύτητα του κρεμώδους τυριού.

Όποια πρόταση και να επιλέξεις να θυμάσαι πως η επιλογή ενός ποιοτικού ψωμιού θα ενισχύσει το αποτέλεσμα. Η ντομάτα είναι ένα τόσο ζουμερό υλικό που με τους χυμούς του θα ποτίσει το ψωμάκι σου και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά κάθε μπουκιά θα είναι όνειρο.

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος που είναι δίπλα σου για όλα όσα νοιάζεσαι μπορείς να βρεις πολλά διαφορετικά είδη ντομάτας, για να κάνεις όποιο συνδυασμό προτιμάς. Πάμε λοιπόν να τις ετοιμάσουμε μαζί;

Vegan μπρουσκέτα με άλειμμα από ρεβίθια, ντομάτα & τραγανά ρεβίθια

(6-8 μπρουσκέτες)

Υλικά

Για το άλειμμα ρεβιθιού:

  • Χυμό ½ λεμονιού
  • 70 ml Ελαιόλαδο
  • ½ κ/γ κάρυ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι 

Για τα ψητά τραγανά ρεβίθια:

  • 2 κ/σ ελαιόλαδο
  • ½ κ/γ πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ακολουθούμε τις οδηγίες του πακέτου, για να προετοιμάσουμε τα ρεβίθια. Τοποθετούμε σε ένα μπολ με χλιαρό νερό τα ρεβίθια από το βράδυ και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε, ώστε να αφαιρεθούν οι φλούδες. Βάζουμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό, τα ξαφρίζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς °C.
  3. Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα τα σουρώνουμε. Κρατάμε τα 2/3 στην άκρη για το άλειμμα και τα υπόλοιπα τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με τη γλυκιά πάπρικα, προσθέτουμε 2 κ/σ ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ανακατεύοντας 1-2 φορές στο ενδιάμεσο με μια σπάτουλα.
  4. Ετοιμάζουμε το άλειμμα ρεβιθιών. Σε ένα πολυκοπτικό βάζουμε τα υπόλοιπα ρεβίθια, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τα αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε και ελέγχουμε τη γεύση. Διατηρούμε το άλειμμα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε, αν το προτιμάμε δροσερό.
  5. Συνθέτουμε τις μπρουσκέτες μας αλείφοντας τις φέτες ψωμί με άλειμμα από ρεβίθια, προσθέτουμε λίγα φύλλα ρόκας, τα τραγανά ρεβίθια και την ντομάτα σε καρέ. Τελειώνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και ρίγανη. 

 

Ελληνική μπουσκέτα με διάφορα είδη ντομάτας, σως γιαουρτιού και κρεμμύδι

Υλικά (7-8 μπρουσκέτες)

  • 7-8 φέτες ψωμί
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο

Για τη σως:

  • 200g γιαούρτι στραγγιστό
  • ¼ αγγούρι τριμμένο και στραγγισμένο
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ/σ ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Φρεσκοκομμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • 250-300g ντομάτες διαφόρων ειδών
  • Κρεμμύδι ξερό
  • Ελαιόλαδο
  • Άνηθο
  • Χοντρό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη σως γιαουρτιού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη σως μέχρι να ομογενοποιηθούν και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
  2. Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδο, τις σπάμε ελαφρά και περνάμε τις φέτες του ψωμιού, πριν τις φρυγανίσουμε, για να πάρουν άρωμα.
  3. Σερβίρουμε αλείφοντας τη σως γιαουρτιού στις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, τοποθετούμε από πάνω μερικές φέτες από τα διάφορα είδη ντομάτας.
  4. Τελειώνουμε με ψιλοκομμένο άνηθο, κρεμμύδι, φρέσκο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο χοντρό αλάτι. 

 

Παραδοσιακή μπρουσκέτα με ντοματίνια, κατίκι και βαλσάμικο

Υλικά (7-8 μπρουσκέτες)

  • 7-8 φέτες ψωμί φρυγανισμένο
  • 150g κατίκι
  • 250g ντοματίνια βελανίδι
  • 3 κ/σ ξύδι μπαλσάμικο
  • 4 κ/σ μέλι
  • Φύλλα βασιλικού
  • Τριμμένο φουντούκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη σως μπαλσάμικου. Ανακατεύουμε πολύ καλά το ξύδι μπαλσάμικο με το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  2. Σερβίρουμε αλείφοντας τις φέτες ψωμιού με λίγο κατίκι, συνεχίζουμε με ντοματίνια βελανίδι κομμένα στη μέση, πασπαλίζουμε με τριμμένο φουντούκι, προσθέτουμε μερικά φύλλα βασιλικού και τελειώνουμε με τη σως και αλατοπίπερο.

Θα ήθελα πολύ να μάθω ποια εκδοχή από τις παραπάνω είναι η δική σου αγαπημένη! Όποια και να είναι να την ευχαριστηθείς αυτό το καλοκαίρι!

Μαριαλένα Νικοπούλου Food photographer & blogger, My nutri calendar

Διαβαστε επισησ