Menu
Generic filters
Exact matches only

Κολοκυθόσουπα με Τραχανά και Κεφίρ για το Εορταστικό Τραπέζι

#allazoumesinithies και βάζουμε τον τραχανά στο εορταστικό τραπέζι!

Τι καλύτερο από το να ετοιμάσεις για το εορταστικό τραπέζι ένα μενού με προϊόντα της εποχής και βέβαια, ελληνικά. Η χώρα μας διαθέτει μεγάλο πλούτο ποιοτικών φρέσκων ή μεταποιημένων προϊόντων, χωρίς αμφιβολία. Και εμείς σαν καταναλωτές έχουμε μεγάλη δύναμη στα χέρια μας, ώστε να επιμείνουμε ελληνικά, διαλέγοντας ντόπια προϊόντα, και όπου είναι δυνατόν, τοπικά. Είναι ο μόνος τρόπος για να στηρίξουμε την ελληνική (και κατ’ επέκταση την τοπική) οικονομία αλλά και τους Έλληνες παραγωγούς να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Επιπλέον, για το εορταστικό τραπέζι χρειάζεσαι προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, ώστε να προσφέρεις αντίστοιχο αποτέλεσμα στους καλεσμένους σου. Και αυτά θα τα βρεις φυσικά στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος.

Γι’ αυτό και σήμερα #allazoumesinithies και βάζουμε τον τραχανά στο εορταστικό τραπέζι. Και όχι έναν οποιονδήποτε τραχανά, αλλά τον γλυκό σταρένιο τραχανά Λήμνου, από την σειρά η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη. Η Λήμνος, όπως είναι ευρέως γνωστό, φημίζεται για το σκληρό σιτάρι της. Τα σιτοχώραφα της  φτάνουν μέχρι την άκρη της θάλασσας. Με αυτή την εξαιρετική πρώτη ύλη είναι φτιαγμένος ο γλυκός σταρένιος τραχανάς Λήμνου, μαζί με φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό και πρόβειο γάλα.

Σου τον προτείνουμε σε μία πολύ γευστική κολοκυθόσουπα με πράσο και ξινόμηλο, την οποία, τελειώνοντας, γαρνίρουμε με κεφίρ από την Βόρεια Ελλάδα, από την σειρά η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη, με γάλα από επιλεγμένες φάρμες στα βόρεια της πατρίδας μας.

Κι έτσι, δεν έχεις μόνο ένα νόστιμο εορταστικό πρώτο πιάτο, αλλά και πολύ θρεπτικό.

Κολοκυθόσουπα με Τραχανά

Μερίδες: 6

Υλικά:

  • 1 κολοκύθα 1000-1200g
  • 3 κ/σ ελαιόλαδο
  • 1 ½ λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών
  • 150g τραχανά γλυκό σταρένιο Λήμνου η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη
  • 1 κρεμμύδι, σε φέτες
  • 2 πράσα, σε φέτες
  • 2 μικρά καρότα, σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ξινόμηλο, χοντροκομμένο
  • τα φύλλα από 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

για το σερβίρισμα:

Εκτέλεση:

Κόβουμε την κολοκύθα σε μέτριους κύβους, τους τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τους αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30 λεπτά.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν, 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μαγειρεύουμε 1 λεπτό ακόμη.

Προσθέτουμε το ξινόμηλο, την ψημένη κολοκύθα και το θυμάρι. Κατόπιν προσθέτουμε τον ζωμό, αφήνουμε να πάρει βράση και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου.

Ρίχνουμε τον τραχανά στην κατσαρόλα και τον σιγοβράζουμε όσο αναγράφεται στην συσκευασία, περίπου 10 λεπτά.

Πολτοποιούμε την σούπα με ένα ραβδομπλέντερ ή στον επεξεργαστή τροφίμων.

Διορθώνουμε την υφή της σύμφωνα με τα γούστα μας, είτε προσθέτοντας λίγο ζωμό αν μας φαίνεται πολύ σφιχτή, ή σιγοβράζοντας για λίγο ακόμη αν είναι πιο αραιή από όσο θέλουμε. Αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε την κολοκυθόσουπα προσθέτοντας περίπου ¼ του φλυτζανιού (60ml) κεφίρ σε κάθε πιάτο, μερικά σπιτικά κρουτόν, λίγο μπούκοβο και λίγα φύλλα θυμαριού.

Tip: Για να φτιάξεις τα κρουτόν, άφησε ξεσκέπαστες 3-4 φέτες ψωμί του τοστ μερικές ώρες, ώστε να ξεραθούν λίγο, άλειψε τες με ελαιόλαδο και ψήσε τις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160oC, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Καλά Χριστούγεννα!

Bookmarks

#allazoumesinithies και βάζουμε τον τραχανά στο εορταστικό τραπέζι!