Η κλασική νηστίσιμη πίτα λαχανικών μεταμορφώνεται σε αφράτα ψωμάκια έκπληξη!

#allazoumesinithies και με ένα μοντέρνο twist μεταμορφώνουμε την αγαπημένη μας νηστίσιμη πίτα λαχανικών σε αφράτα γεμιστά ψωμάκια όλο νοστιμιά!

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το Πάσχα και αν θέλεις έστω και αυτές τις λίγες μέρες να δοκιμάσεις να αλλάξεις τις καθημερινές σου διατροφικές συνήθειες και για όλα όσα νοιάζεσαι, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνεις!

Ακόμη και αυτές οι λίγες μέρες πριν από τον εορτασμό του Πάσχα μπορούν να αποτελέσουν μια καλή αφορμή, για να υιοθετήσεις συνήθειες που θα κρατήσεις και μετά το πέρας της νηστείας. Με την ΑΒ Βασιλόπουλος #allazoumesinithies βλέπουμε με μια πιο μοντέρνα ματιά τα κλασικά νηστίσιμα πιάτα και τα προσαρμόζουμε στις δικές μας ανάγκες.

Στην αρχή θεωρούσα πως είναι δύσκολο να ακολουθήσεις μια νηστίσιμη διατροφή και συχνά αναρωτιόμουν για το τι τρώμε αυτήν την περίοδο! Όμως, πλέον υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για να φτιάξεις εύκολα και γευστικά πιάτα δίνοντάς τους μάλιστα ένα πιο μοντέρνο twist.

Τα ρεβίθια λοιπόν εκτός από σούπα μπορείς να τα απολαύσεις σε ένα Buddha bowl με φαγόπυρο, γλυκοπατάτα και ντρέσινγκ μουστάρδας.

Οι φακές από σούπα μπορούν να μεταμορφωθούν σε μία πίτα του βοσκού που σίγουρα θα λατρέψει όλη η οικογένεια ή ακόμη και τα κεφτεδάκια που τόσο αγαπούν τα πιτσιρίκια μπορούν να γίνουν χορτοφαγικά με φακές και μελιτζάνες.

Πείτε μου όμως ποιος μπορεί να πει όχι σε μία πίτα; Μια πίτα γεμιστή με πολύχρωμα λαχανικά και πλούσια γεύση; Από το οπωροπωλείο της ΑΒ διάλεξα φρέσκα λαχανικά, όπως πολύχρωμες πιπεριές, κολοκυθάκια, κρεμμυδάκι φρέσκο, μυρωδικά και μανιτάρια και από τη σειρά η ΑΒ Κοντά στην ελληνική γη αυτήν τη φορά επέλεξα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας που διαθέτει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και έφτιαξα μια πίτα λαχανικών.

Όχι όμως μια συνηθισμένη πίτα λαχανικών, αλλά μικρά ατομικά αφράτα πιτάκια-ψωμάκια γεμιστά με πλούσια γέμιση λαχανικών. Ιδανικά για το κολατσιό στη δουλειά αλλά και στο σχολείο. Δοκίμασέ τα και σίγουρα θα τα λατρέψεις!

Ανακάλυψε στο AB eshop τα λαχανικά που θα χρειαστείς για τα γεμιστά νηστίσιμα αφράτα ψωμάκια με λαχανικά:

Υλικά για τη ζύμη

Για τη γέμιση

  • 240g μανιτάρια champignon
  • ½ κρεμμύδι ξερό
  • 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά μεσαίου μεγέθους
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά μεσαίου μεγέθους
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
  • 1 κολοκύθι
  • 1 καρότο
  • 25ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας η ΑΒ Κοντά στην ελληνική γη (περίπου 2κ/σ)
  • 2 ντομάτες μικρές μόνο τη ψίχα
  • 50g ελιές σε ροδέλες
  • ½ κ/σ ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένο
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Για την επικάλυψη

  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Άσπρο και μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη με το χέρι μέχρι να έχουμε ένα αφράτο ζυμάρι που θα κολλάει ελαφρώς.
  2. Λαδώνουμε πολύ λίγο ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για μία ώρα τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  4. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε κομμάτια και ψιλοκόβουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι.
  5. Κόβουμε σε κυβάκια τις πιπεριές και το κολοκύθι και τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη το καρότο.
  6. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε προσεκτικά τη μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια μαζί με τα μανιτάρια.
  7. Τα ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν και να χάσουν τα υγρά τους.
  8. Αδειάζουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και να στραγγίξουν.
  9. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τη δεύτερη κουταλιά ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις πιπεριές μαζί με το κολοκύθι.
  10. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια προσθέτουμε και το τριμμένο καρότο.
  11. Κατεβάζουμε τα λαχανικά από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  12. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα λαχανικά, τα μανιτάρια, τη ρίγανη, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις ελιές και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
  13. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνουμε ένα ρολό. Κόβουμε το ρολό σε 16 με 17 κομμάτια και με έναν πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε ένα λεπτό στρογγυλό ή τετράγωνο λεπτό πιτάκι.
  14. Βάζουμε στο κέντρο από το πιτάκι δυο κουταλιές της σούπας περίπου από τη γέμιση και κλείνουμε τις άκρες καλύπτοντας καλά τη γέμιση. Τοποθετούμε το πιτάκι σε μια θήκη για μάφιν που έχουμε καλύψει με χαρτί αντικολλητικό ή σε θήκες σιλικόνης με την ένωση προς τα κάτω.
  15. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα άλλα ψωμάκια.
  16. Αλείφουμε την επιφάνεια με πολύ λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  17. Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 35 με 40 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς στην επιφάνεια.

Tip

Αν σας περισσέψει γέμιση μπορείτε να τη βάλετε στο ψυγείο και να φτιάξετε με αυτήν γεμιστές τορτίγιες ή μία μακαρονάδα.

Ευγενία Τρούσα, Food blogger, Let’s Treat Ourselves

Διαβαστε επισησ

Η ντομάτα σε 3 διαφορετικές εκδοχές για καλοκαιρινές μπρουσκέτες που θα μοιραστείς με τους αγαπημένους σου

#allazoumesinithies και κάνουμε το καλοκαιρινό snacking σκέτη απόλαυση ετοιμάζοντας 3 διαφορετικές εκδοχές για healthy μπρουσκέτες με κύριο συστατικό τη ντομάτα.

Ψητές τομάτες με φασόλια, φέτα και σκορδάτες γαρίδες

#allazoumesinithies ετοιμάζοντας ένα πιάτο γεμάτο ενέργεια και πλούσιο σε πρωτεΐνη, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του πιάτου να κρατούν οι ελληνικές βιολογικές τομάτες.

Σουβλάκια λαχανικών με χαλούμι, σως γιαουρτιού και ψητή γλυκοπατάτα

#allazoumesinithies και ετοιμάζουμε το αγαπημένο φαγητό όλων σε ακαταμάχητη εκδοχή πλούσια σε umami!