Γράφει η Κατερίνα Βλάχου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Η αυτοφροντίδα αποτελεί μια πράξη αγάπης προς τον ίδιο μας τον εαυτό, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε κριτική. Αυτοφροντίδα σημαίνει να ακούμε προσεκτικά και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του σώματος και της ψυχής μας. Έχουμε συνηθίσει να φροντίζουμε τον εαυτό μας μόνο όταν αρρωσταίνουμε αλλά στην πραγματικότητα, χρειάζεται να τον φροντίζουμε, ώστε να μην αρρωσταίνουμε.
Όσο περισσότερο στρεφόμαστε προς τον εαυτό μας και ακούμε τις ανάγκες του, τόσο πιο παραγωγικές και δημιουργικές γινόμαστε. Χτίζουμε καλύτερες σχέσεις με τους γύρω μας, αποκτούμε αυτοπεποίθηση και απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή μας.
Βασικό στοιχείο της αυτοφροντίδας είναι η διατροφή, ή καλύτερα η σωστή «θρέψη». Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι το φαγητό που τρώμε συμβάλλει στη συνολική μας καλή κατάσταση, κάνοντας μας να νιώθουμε ευεξία και να είμαστε υγιείς.
Ας ξεκινήσουμε κάνοντας τα εξής:
1. Πίνουμε άφθονο νερό.
Η σωστή ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό μας. Πίνουμε άφθονο νερό καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και φροντίζουμε να μην το αντικαθιστούμε με καφέ ή αναψυκτικά.
2. Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής (ή και βιολογικά)
Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αυθεντική γεύση. Επιλέγοντας βιολογικά προϊόντα, περιορίζουμε την πρόσληψη εντομοκτόνων, αντιβιοτικών και πρόσθετων χημικών σε αυτά. Ας βάλουμε ποικιλία στο τραπέζι μας, καταναλώνοντας τουλάχιστον 3-5 μερίδες ημερησίως. Έτσι, θα προσλαμβάνετε τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη το σώμα σας.
3. Αποφεύγουμε το πρόχειρο φαγητό έξω.
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος αυτοφροντίδας από το να ετοιμάζουμε εμείς οι ίδιοι τα γεύματά μας. Το πρόχειρο φαγητό δεν μπορεί να καλύψει τον οργανισμό μας σε θρεπτικά συστατικά. Παρ’ολα αυτά, όταν νιώσετε την ανάγκη να καταναλώσετε κάποιο -όχι και τόσο- υγιεινό γεύμα, κάντε το συνειδητά, με επίγνωση και χωρίς καμία ενοχή και αυτοκριτική. Άλλωστε, η ζωή είναι πάνω από όλα απόλαυση.
4. Καταναλώνουμε υγιεινά σνακ.
Όσο πιεσμένη μέρα και να έχουμε, ας αφιερώσουμε 2 λεπτά, ώστε να φάμε ένα υγιεινό σνακ που θα μας εφοδιάσει με ενέργεια, όπως μια μπάρα δημητριακών, ένα παστέλι, ή ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς.
5. Επιλέγουμε τροφές που μας ωφελούν
Προτιμάμε τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα λιπαρά ψάρια και το ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα, ας περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και trans λιπαρών που βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.
6. Αντικαθιστούμε τον καφέ με κάποιο χαλαρωτικό ρόφημα
Πράσινο τσάι, χαμομήλι ή λουίζα είναι ιδανικές επιλογές, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα ενυδατωθείτε, αλλά θα αισθανθείτε ηρεμία και χαλάρωση.
7. Ασκούμαστε τακτικά.
Όχι για την εικόνα του σώματός μας, ούτε για να χάσουμε κιλά, αλλά για την ευημερία και την υγεία μας. Βρείτε μια δραστηριότητα που να σας ευχαριστεί, ακόμα και αν αυτό είναι ένας περίπατος στο κοντινότερο πάρκο παρέα με το σκυλάκι σας.
Αγαπήστε το σώμα σας έτσι όπως είναι. Είναι ο μόνος τρόπος να το φροντίσετε πραγματικά. Αν περιμένετε να αλλάξει για να το αποδεχτείτε, δεν έχετε πιθανότητες να τα καταφέρετε. Άλλωστε, πώς μπορούμε να φροντίσουμε κάτι που δεν αγαπάμε;