Menu
Generic filters
Exact matches only

Βλίτα

Και βραστά, και πίτα


Από τα πιο νόστιμα και τρυφερά χόρτα της ελληνικής μαγειρικής. Βράζουν γρήγορα, ακόμη και τα ζουμερά κοτσάνια τους, και μαζί με τηγανητές πατάτες και τυρί φέτα είναι το απόλυτο καλοκαιρινό σαλατοφαγητό. Οι πιο μερακλήδες βράζουν μαζί και μικρά τρυφερά κολοκυθάκια, αμπελοφάσουλα και πατάτες και τα περιχύνουν με σκόρδο χτυπημένο στο γουδί με αλάτι και μπόλικο ελαιόλαδο. Στα οπωροπωλεία των ΑΒ βρίσκουμε τραγανά και ζωηρόχρωμα βλίτα από παραγωγούς του Μαραθώνα, των Μεγάρων και από μικρές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

Καθαρίζονται εύκολα, αφαιρώντας μόνο τα πολύ μεγάλα και τραχιά φύλλα και τα πολύ χοντρά κοτσάνια. Τα ζεματίζουμε αντί να τα βράσουμε, καθώς μαλακώνουν πολύ γρήγορα διατηρώντας τη γλυκιά νοστιμιά τους και το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Εκτός από βραστά, τα βλίτα είναι έξοχα και τσιγαριαστά με φρέσκια ντομάτα, σκόρδο και μάραθο, ενώ μπαίνουν σε πίτες και τάρτες, ψημένες στον φούρνο, ή ως γέμιση σε τηγανητά πιτάκια με σπιτικό φύλλο.

Bookmarks

Και βραστά, και πίτα