Menu
Generic filters
Exact matches only

Ροδάκινο

Το αρχοντικό θερινό φρούτο

Χυμώδες, απίθανα αρωματικό, με σάρκα πλούσια και απολαυστική, το ροδάκινο είναι το αρχοντικό θερινό φρούτο. Στην Κίνα, από όπου κατάγεται, το θεωρούν φρούτο της αιώνιας ζωής και της αγνότητας και η ζουμερή του σάρκα συμβολίζει τη δροσιά της νιότης και του καλοκαιριού. Η έντονη ευωδιά του και η ασύγκριτη γλύκα του το καθιστούν ένα από τα πιο αγαπημένα εποχικά φρούτα, ακόμη και από μικρά παιδιά, που συνήθως δεν συμπαθούν πολύ τις ξινές ή στυφές γεύσεις.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 18 ποικιλίες ροδάκινου, από τις πολλές δεκάδες παγκοσμίως, προσαρμοσμένες τέλεια στις ιδιαίτερες τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και τις απαιτήσεις της εγχώριας αγοράς. Καθεμία από αυτές έχει τα δικά της, διακριτά χαρακτηριστικά με πιστούς φίλους, από τις κιτρινόσαρκες και λευκόσαρκες μέχρι τις σχετικά πρόσφατες ποικιλίες με πεπλατυσμένο καρπό σαν δίσκο.

Το ροδάκινο έχει ένα σπουδαίο προσόν που δεν το συναντάμε εύκολα σε άλλα φρούτα: είναι ένα θαύμα γεύσης, τόσο ωμό όσο και σε πλήθος από μαγειρέματα και γλυκίσματα, χωρίς να χάνει στο παραμικρό τις γευστικές και αρωματικές του αρετές. Ωμό, εκτός από φρουτοσαλάτες, αξίζει να το δοκιμάσουμε και σε σαλάτες λαχανικών και χορταρικών, όπου θα δώσει ξεχωριστή σπιρτάδα, άρωμα και χρώμα.

Τα ψήνουμε θαυμάσια στο ταψί δίπλα σε οποιοδήποτε κρεατικό, πουλερικό, ακόμη και πλάι σε ένα καλό λευκόσαρκο ψάρι. Στον φούρνο θα τα ψήσουμε και σκέτα, γεμιστά με ένα λευκό πιπεράτο τυρί, όπως φέτα ή μελίχλωρο, και φρέσκα μυρωδικά. Η πολτοποιημένη σάρκα τους γίνεται θαυμάσια μαρινάδα για ψητά, ενώ το ίδιο το φρούτο, κομμένο στη μέση και δίχως κουκούτσι, ψήνεται ωραιότατα στη σχάρα, αποκτώντας μια λαχταριστή καραμελένια κρούστα. Περιττό να αναφέρουμε πως γίνεται καταπληκτική μαρμελάδα, ιδιαίτερα αρωματισμένη με μυρωδικά όπως λουίζα ή δεντρολίβανο, όμως είναι εξίσου μοναδικό ως πρώτη ύλη για γλυκόξινα και πικάντικα κοντιμέντα, όπως πίκλες και chutney. Επιλέγουμε διαλεχτά, ώριμα και καλομεγαλωμένα ροδάκινα από τα οπωροπωλεία των ΑΒ, καλλιεργημένα από παραγωγούς της Ημαθίας, της Λάρισας, της Πέλλας και της Κοζάνης, και αφήνουμε ελεύθερη τη φαντασία μας να σκαρφιστεί ατέλειωτες γευστικές ιδέες!

Bookmarks

Το αρχοντικό θερινό φρούτο