Αρωματικά γλυκά και αλμυρά
Αν το καλοκαίρι είχε άρωμα, θα ήταν του πεπονιού. Πολλές οι ποικιλίες του, αλλά πιο γνωστές είναι δύο: η «μπανάνα» και το αργίτικο.
Η «μπανάνα» είναι το κλασικό στρογγυλό πεπόνι με την κιτρινωπή φλούδα που είναι καλυμμένη με μια γκριζωπή ανάγλυφη δικτύωση. Στην ωριμότητά του είναι ιδιαίτερα αρωματικό, γλυκό και νόστιμο, σκέτη απόλαυση, με σάρκα ανοιχτοπράσινη έως υπόλευκη, ζουμερή και μαλακή. Η άλλη αγαπημένη ποικιλία είναι το αργίτικο ή τύπου Άργους (αφού καλλιεργείται πλέον και στην Αχαΐα και την Ηλεία). Είναι μακρουλό, με έντονα κίτρινη και γυαλιστερή φλούδα που έχει βαθιές χαρακιές και συχνά σκούρες πιτσιλιές.
Η σάρκα του είναι σφιχτή, βαθυκίτρινη έως πορτοκαλί και το άρωμά του αξέχαστο! Αυτές είναι οι κύριες ποικιλίες που αναζητούμε στα μανάβικα των ΑΒ από καλλιεργητές της Ηλείας, της Αχαΐας, της Καρδίτσας και της Θήβας. Γνωστό το ιταλιάνικο ορεκτικό με φέτες πεπονιού τυλιγμένες σε προσούτο, αλλά και με ένα καλό ελληνικό αλλαντικό ή ένα πικάντικο τυρί και χοντροτριμμένο πιπέρι. Γίνεται απίθανη παγωμένη βελουτέ σούπα, ενώ μπαίνει και σε σαλάτες με πικάντικα χορταρικά.