Βουτυράτα και ανθεκτικά
Η συγκομιδή τους ξεκινάει στα μέσα Αυγούστου και κατόπιν αποθηκεύονται σε ψυγεία κατάλληλα για φρούτα, στα οποία η διατηρησιμότητά τους μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ μήνες. Για να είμαστε σίγουροι ότι διαλέγουμε τα καλύτερα, προσέχουμε ο φλοιός τους να μην έχει χτυπήματα και αλλοιώσεις και το χρώμα τους να είναι ζωηρό.
Μπαίνουν σε πίτες, τάρτες και κέικ, ενώ ένα πολύ φίνο επιδόρπιο είναι τα αχλάδια ποσέ. Μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό, αλλά αποτελεί ιδανικό ταίρι για τη σοκολάτα. Ωμό το απολαμβάνουμε σε φρουτοσαλάτες, αλλά και μαζί με τυριά. Ως προς τη διατροφική του αξία, αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και χαλκού, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση. Καλλιεργούνται κυρίως σε Τύρναβο και Βόλο.