Γλυκά, αλλά και πικάντικα, μυρωδάτα και τρυφερά
Tα πράσα είναι ένα από τα νοστιμότερα δώρα του Δεκεμβρίου. Σκέτα, ως αυτόνομο συνοδευτικό ή σε συνδυασμό με παρόμοια χειμωνιάτικα σαλατικά και λαχανικά, το πράσο είναι βασικός πρωταγωνιστής της ελληνικής χειμωνιάτικης κουζίνας. Στον φούρνο αποκτούν θαυμάσια καβουρδιστή γεύση, πασπαλισμένα με πικάντικο τυρί για τη γευστική αντίθεση ή με μπέικον, πορτοκάλι ή μπαχαρικά. Στο τηγάνι είναι απαραίτητο υλικό για μερακλίδικες, κρασάτες τηγανιές με χοιρινό ή με χωριάτικο λουκάνικο, με μανιτάρια και με φέτα. Στις πίτες η γλύκα του ισορροπεί την έντονη γεύση των άλλων υλικών, όπως του κρεμμυδιού και της φέτας. Τα πράσα είναι πλουσιότατα σε βιταμίνες και μέταλλα. Στα ΑΒ επιλέγονται τρυφερά και νόστιμα πράσα, τραγανά, δροσερά και ολόφρεσκα, από την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Θεσσαλονίκη και τα Μέγαρα.