Menu
Generic filters
Exact matches only

Σπανάκι

Τραγανά φύλλα στις σαλάτες και στις πίτες

Ταυτισμένο με την ελληνική καθημερινή μαγειρική, το σπανάκι είναι πρωταγωνιστής σε ένα πλήθος πιάτων και προσφέρει τη νοστιμιά του ωμό ή μαγειρεμένο, αλλάζοντας κάθε φορά χαρακτήρα και υφή, σαν ένας γαστρονομικός χαμαιλέοντας. Τα σαρκώδη και χυμώδη φύλλα του είναι ό,τι πρέπει για σαλάτες, κομμένα πρόχειρα με τα χέρια και ανάμεικτα με άλλα σαλατικά ή, ακόμα καλύτερα, μόνα τους με τολμηρά αρτύματα, για την απόλαυση της υφής.

Το σπανάκι αναδεικνύει τη σπουδαία γεύση του και στα μαγειρέματα. Ένα μελωμένο σπανακόρυζο είναι πάντα μια σοφή λύση για το καθημερινό φαγητό, είτε στην παραδοσιακή μορφή του είτε με ευφάνταστες προσθήκες. Είναι θαυμάσιο επίσης σε γέμιση κρεατικών και πουλερικών, ανάμεικτο με λευκά τυριά, όπως το ανθότυρο ή το μανούρι.

Βέβαια, εκεί που το σπανάκι μάς χαρίζει όλη την αρχοντική του νοστιμιά είναι στις πίτες. Ποιος αντιστέκεται σε μια ροδοψημένη σπανακόπιτα ή χορτόπιτα με τραγανό, χειροποίητο λεπτό φύλλο ή σε έντεχνα σπανακοπιτάκια ή στα πελοποννησιακά τσαΐτια, που διπλώνουν σαν φακελάκι και τηγανίζονται σε μπόλικο ελαιόλαδο; Αν το αρτύσουμε μάλιστα με λίγο μοσχοκάρυδο, η γεύση του απογειώνεται, σαν να βρήκε το ιδανικό του ταίρι. Μια εξόρμηση στα οπωροπωλεία των ΑΒ είναι επιβεβλημένη, για να διαλέξουμε ολόφρεσκα, κρουστά σπανάκια από τα περιβόλια της Αττικής, της Ηλείας και της Εύβοιας. Χίλιες δυο ιδέες μάς περιμένουν στην κουζίνα!

Bookmarks

Ταυτισμένο με την ελληνική καθημερινή μαγειρική, το σπανάκι είναι πρωταγωνιστής σε ένα πλήθος πιάτων