Σπαράγγια

Τρυφεροί, νόστιμοι βλαστοί


Η άνοιξη είναι αναμφισβήτητα η εποχή του πιο πολυτελούς από τα ελληνικά λαχανικά, το οποίο μάλιστα εξάγεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Το χρώμα τους είναι πράσινο και φτάνει μέχρι το λευκό, όταν καλλιεργούνται κάτω από την επιφάνεια της γης και δεν αναπτύσσουν χλωροφύλλη. Στα ΑΒ βρίσκουμε μάτσα από τρυφερά πράσινα σπαράγγια από την Καβάλα, την Ξάνθη, αλλά και την Ηλεία, από αυτή την εποχή μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. Τα σπαράγγια συγκεντρώνουν ένα πλήθος από ευεργετικές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Κ, C, E και φυλλικό οξύ.

Στην κουζίνα μας κάνουν θαύματα: μαγειρεύονται γρήγορα (κατά προτίμηση στον ατμό, για να διατηρήσουν τις βιταμίνες τους σε μεγάλο ποσοστό) και δίνουν πεντανόστιμα συνοδευτικά πιάτα. Δοκιμάστε τα ψημένα στο γκριλ με τριμμένο τυρί ή απλώς με λαδολέμονο, αλλά και στον ατμό με ξύσμα από εσπεριδοειδή και ελαιόλαδο. Οι σπαραγγόσουπες, βελουτέ και απλές, είναι από τα νοστιμότερα ανοιξιάτικα πιάτα, ενώ και σε γέμιση είναι νοστιμότατα, σε ρολά μοσχαρίσια. Για καλύτερο αποτέλεσμα, σπάμε τις σκληρές άκρες από τα κοτσάνια τους και τα απομακρύνουμε μαζί με τις ίνες του κοτσανιού. Χωρίζουμε τα κοτσάνια από τις κορυφές, τις οποίες βράζουμε λιγότερο από τα κοτσάνια.

Διαβαστε επισησ