Μαρούλι

Η άνοιξη στο πιάτο μας


Μπορεί κανείς να φανταστεί το πασχαλινό ή το ανοιξιάτικο γιορτινό τραπέζι χωρίς μια μεγάλη σαλατιέρα γεμάτη με ψιλοκομμένο μαρούλι, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι; Όχι βέβαια! Στα ΑΒ θα  προμηθευτούμε τα μαρούλια μας ολόφρεσκα από την Ηλεία, την Αχαΐα, την Εύβοια ή την Αττική. Ψιλοκομμένα με τον παλιό «πατροπαράδοτο» τρόπο ή σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι, ακόμα και σε ολόκληρα φύλλα, είναι σκέτη απόλαυση, χωρίς καν να υπολογίσουμε ότι το ταπεινό τούτο φύλλο είναι πλουσιότατο σε πλήθος θρεπτικών συστατικών. Αν και ωμό αναδεικνύει όλη τη γευστική  του δυναμική και την τραγανή του φύση, ωστόσο μαγειρεμένο είναι μια μικρή γαστρονομική έκπληξη. Δοκιμάστε να ετοιμάσετε ντολμάδες με φύλλα μαρουλιού αντί για αμπελόφυλλα και γεμίστε τα με κιμά, ρύζι, όσπρια ή με τα ακόμα πιο ταιριαστά θαλασσινά, όπως ψιλοκομμένο χταποδάκι και καλαμαράκια. Μία από τις πιο ανάλαφρες και γευστικές σούπες της άνοιξης είναι η  μαρουλόσουπα, με κομμένα κομμάτια μαρουλιού ή σε μορφή βελουτέ, αρωματισμένη με άνηθο ή φρέσκο εποχικό μάραθο και εμπλουτισμένη με γιαούρτι ή ένα φρέσκο αλοιφωτό τυρί.

Διαβαστε επισησ