Άρωμα και γεύση χωριού
Ο μάραθος καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα για τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια του, αλλά κυρίως στα Μέγαρα, στον Μαραθώνα, στη δυτική Πελοπόννησο και στην Κρήτη.
Έχει μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά και είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης.
Έχει ευρεία χρήση στη μαγειρική, με πιο χαρακτηριστική στην περίφημη χανιώτικη μαραθόπιτα. Τρώγεται ωμό σε σαλάτες, το ανακατεύουμε σε ντιπ με βάση το γιαούρτι και σε σάλτσες λεμονάτες. Το προσθέτουμε σε χορτόσουπες αλλά και σε φρικασέ. Είναι απαραίτητο συστατικό σε παραδοσιακές χορτόπιτες, γιατί προσδίδει γεύση και άρωμα και ταιριάζει ιδανικά με το σπανάκι. Στο μαγείρεμα τον βάζουμε πάντα προς το τέλος, για να διατηρήσει στο μέγιστο το άρωμά του.