Menu
Generic filters
Exact matches only

Πως να προσαρμόσεις τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σου, για εξοικονόμηση ενέργειας τους ζεστούς μήνες

Κι αν ο ήλιος καίει, διαχειρίσου σωστά τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σου και μείωσε σημαντικά το ενεργειακό σου αποτύπωμα.

Η χώρα μας έχει αξιοζήλευτο κλίμα. Όμως με το που μπει η Άνοιξη και μέχρι να ξαναέρθει το Φθινόπωρο, κάνει ζέστη, πολλή ζέστη. Τα κλιματιστικά λειτουργούν νυχθημερόν, το ψυγείο και η κατάψυξη πασχίζουν να διατηρήσουν κρύα και ασφαλή τα τρόφιμά μας και πολλές ακόμα ηλεκτρικές συσκευές που έχουμε στο σπίτι, δουλεύουν ενάντια στις εξωτερικές συνθήκες για να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο περιβάλλον για εμάς και την οικογένειά μας.

Το “ενεργειακό αποτύπωμά” μας είναι αδιαμφισβήτητα υπαρκτό. Όμως υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, μικρές αλλαγές στον χώρο και στις καθημερινές μας συνήθειες, ώστε να το ελέγξουμε, να το μειώσουμε και να συμβάλλουμε θετικά κατά της κλιματικής αλλαγής. Διάβασε παρακάτω πως μπορείς να προσαρμόσεις τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σου και να τροποποιήσεις το πως τις χρησιμοποιείς τους ζεστούς μήνες του χρόνου, “σώζοντας” πολύτιμη ενέργεια για το καλό του πλανήτη.

Κλιματισμός

Προσπάθησε να μειώσεις την χρήση του κλιματιστικού. Να το θέτεις σε λειτουργία μόνο τις πολύ ζεστές, αφόρητες μέρες, δηλαδή όταν χρειάζεται πραγματικά και να μην το κρατάς ανοιχτό όλη μέρα. Ειδικά εάν έχεις στην κατοχή σου κλιματιστικό νεότερης γενιάς με τεχνολογία Inverter, που ελέγχει την ταχύτητα του συμπιεστή έτσι ώστε να ρυθμίζεται η θερμοκρασία, να το θέτεις πάντα στην λειτουργία “eco” ώστε να μειώνεις σημαντικά την αρνητική επιρροή του στο περιβάλλον.

Εναλλακτικά, όπου μπορείς, χρησιμοποίησε ανεμιστήρες. Απ’ τη μία η λειτουργία τους κοστίζει πολύ λιγότερο απ’ ό,τι του κλιματιστικού, δεν απελευθερώνουν στο περιβάλλον αέρια που συμβάλλουν αρνητικά στην τρύπα του όζοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και χρειάζονται πολύ μικρότερη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος. Επομένως οι ανεμιστήρες είναι πολύ πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Σε αντίθεση με τα στατικά κλιματιστικά, το καλό με τους ανεμιστήρες είναι ότι μπορείς να τους μεταφέρεις όπου περνάς τον περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι και βέβαια η συντήρησή τους είναι πολύ λιγότερο χρονοβόρα, αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι -μια στο τόσο- να καθαρίζεις τις λεπίδες και το προστατευτικό σύρμα από τη σκόνη.

Υπάρχουν επίσης μέρες όπου μπορεί μεν να κάνει ζέστη, αλλά φυσά και ένα αεράκι: σε αυτή την περίπτωση, ειδικά νωρίς το πρωί αλλά και τις πρώτες βραδινές ώρες, σου προτείνω να ανοίγεις τα παράθυρα του σπιτιού για να δημιουργείται ρεύμα και να δροσίζεσαι με τον πιο φυσικό τρόπο.

Θερμοσίφωνας

Σε ό,τι αφορά την θέρμανση του νερού, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να πλένεις πιάτα στο χέρι και να απολαμβάνεις ζεστά ντους, δίχως να καταναλώνεις πολύ ρεύμα, είναι να αντικαταστήσεις τον ηλεκτρικό με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Ειδικά στην χώρα μας όπου το ηλιακό φως είναι άφθονο τους περισσότερους μήνες του χρόνου, είναι μια πολύ έξυπνη και εξαιρετικά αποδοτική επένδυση.

Αν ωστόσο έχεις ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τους πιο ζεστούς μήνες φρόντισε να τον ανάβεις μόνο όταν τον χρειάζεσαι πραγματικά. Ειδικά εάν περνάς πολλές ώρες στο σπίτι και κάθε τόσο χρησιμοποιείς πολύ ζεστό νερό στην κουζίνα ή το μπάνιο, μην τον αφήνεις σε λειτουργία όλη μέρα. Άναβέ τον 20 με 30 λεπτά πριν τη στιγμή που θα τον χρειαστείς και κλείνε τον -και για λόγους ασφαλείας- πριν ξεκινήσεις τη χρήση νερού. Έτσι κι αλλιώς, μέσα σε μια καυτή μέρα και το χλιαρό νερό αρκεί για να σε καθαρίσει και να σε δροσίσει!

Ψυγείο & κατάψυξη

Το ψυγείο θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση ώστε να λειτουργεί σωστά όλες τις μέρες του χρόνου και ειδικά τις πολύ ζεστές όπου “ζορίζεται” ακόμα περισσότερο, καίγοντας ακόμα περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει τα τρόφιμά μας σωστά. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ρυθμίζουμε την λειτουργία του ψυγείου και της κατάψυξης σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία απ’ ό,τι τους ψυχρότερους μήνες, ειδικά όταν ξέρουμε ότι επέρχεται καύσωνας. Επομένως εφόσον γνωρίζουμε ότι ούτως ή άλλως το ψυγείο μας θα καταναλώσει έξτρα ενέργεια, οφείλουμε να το διευκολύνουμε για να μην πασχίζει διαρκώς να χαμηλώσει τη θερμοκρασία του.

Μετακίνησε λοιπόν το ψυγείο σου μερικά εκατοστά από τον τοίχο (δηλαδή να μην εφάπτεται σε αυτόν) ώστε να ανακυκλώνεται ο αέρας στο πίσω μέρος του. Κράτα το γεμάτο, όπως και την κατάψυξη, καθώς όσο λιγότερο κενό αέρα έχει μέσα του, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι: είτε με τρόφιμα που αγόρασες από το σουπερμάρκετ είτε με απλές κανάτες γεμάτες με νερό (ή παγάκια για την κατάψυξη). Μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα κάθε λίγο και λιγάκι, αφού κάθε φορά που την ανοίγεις η θερμοκρασία ανεβαίνει δραματικά. Αν το ψυγείο το βλέπει ο ήλιος, επένδυσε σε κουρτίνες ή περσίδες για το παράθυρο της κουζίνας, που θα κρατάς κλειστές για λίγες ώρες τη μέρα. Και βέβαια, άφηνε τα μαγειρεμένα φαγητά να κρυώσουν προτού τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο ή την κατάψυξη, ώστε να μην ανεβάζουν τη θερμοκρασία του ψυγείου ακόμα περισσότερο.

Φώτα

Ευτυχώς τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες το φως είναι άπλετο και οι μέρες μακρύτερες. Σκοτεινιάζει πολύ πιο αργά, επομένως δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη ηλεκτρικού φωτός για πολλές ώρες. Μην ανάβεις τα φώτα από νωρίς, αφού δεν χρειάζεται. Μην τα αφήνεις επίσης όλα ανοιχτά: αν επιλέξεις να απολαύσεις ένα ζεστό βράδυ στο μπαλκόνι ή την αυλή, άναψε κεριά, άφησε τα ηλεκτρικά φώτα που χρειάζεσαι και κλείσε τα υπόλοιπα μέχρι να τα ξαναχρειαστείς. Τέλος, επένδυσε σε λάμπες φθορισμού (LED) εξοικονόμησης ενέργειας για να μειώσεις σημαντικά την σπατάλη ενέργειας για τον φωτισμό του σπιτιού σου.

Ηλεκτρικές συσκευές εκτός πρίζας

Πολλές από τις ηλεκτρικές συσκευές που έχουμε στο σπίτι, δεν χρειάζεται να παραμένουν συνδεδεμένες στην πρίζα όλες τις ώρες και μέρες. Συσκευές όπως η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο φούρνος μικροκυμάτων, η τοστιέρα, ο βραστήρας αλλά και gadgets όπως ο φορτιστής κινητού, συνεχίζουν να “ρουφούν” ενέργεια από την πρίζα, ακόμα και όταν δεν είναι σε λειτουργία. Αν σκοπεύεις να λείψεις για πολλές ώρες από το σπίτι ή να πας μια εκδρομή, φρόντιζε να αποσυνδέεις αυτές τις συσκευές, που δεν χρειάζονται συνεχή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Για ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση, επένδυσε σε προστατευτικά -από βραχυκυκλώματα- πολύπριζα με διακόπτη λειτουργίας, που μπορείς πού απλά να κλείνεις πριν φύγεις.

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, ιδιαιτέρως τους πολύ ζεστούς μήνες. Δεν χρειάζεται να κάνεις δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητά σου. Με λίγες αναπροσαρμογές των ηλεκτρικών συσκευών και έξυπνο τρόπο διαχείρισής τους, μπορείς όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι, να τις κάνεις να δουλεύουν πολύ πιο αποτελεσματικά και να μειώσεις το ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού σου, βοηθώντας ουσιαστικά τον πλανήτη.

Bookmarks

Κι αν ο ήλιος καίει, διαχειρίσου σωστά τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σου και μείωσε σημαντικά το ενεργειακό σου αποτύπωμα.