Η εξοικονόμηση ενέργειας θα μειώσει τους λογαριασμούς σου και θα περιορίσει την σπατάλη των ενεργειακών αποθεμάτων!
Κάτι μου λέει ότι έχεις επιστρέψει στην κουζίνα σου και έχεις ξεκινήσει να μαγειρεύεις συχνότερα, αν όχι κάθε μέρα. Είτε είσαι ο τύπος που προτιμάς τις κατσαρόλες σου, είτε ο φούρνος είναι η αγαπημένη σου συσκευή, μπορείς να ξοδεύεις λιγότερη ενέργεια, προστατεύοντας το περιβάλλον και δίνοντας μια ανάσα στο πορτοφόλι σου αφού θα δεις τους μηνιαίους λογαριασμούς σου να μειώνονται αισθητά. Όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θες να είσαι, φρόντισε το περιβάλλον μαγειρεύοντας ακολουθώντας τα παρακάτω έξυπνα μυστικά μου!
Κάτι θέλει να σου πει το ψυγείο σου
Βρίσκεις νερά στα ράφια του ψυγείου ή το πίσω μέρος του έχει πιάσει πάγο; Το ψυγείο σου φωνάζει για βοήθεια και μαζί το περιβάλλον! Φρόντισε να αλλάζεις την θερμοκρασία του ψυγείου σου ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ώστε να λειτουργεί σωστά και να μην καταναλώνει επιπλέον ενέργεια. Την ίδια διαδικασία αλλαγής θερμοκρασίας πρέπει να ακολουθήσεις και ανάλογα με το πόσο γεμάτο ή άδειο είναι το ψυγείο ή η κατάψυξή σου.
Όταν θες να αποψύξεις τρόφιμα για να τα μαγειρέψεις, φρόντισε το από την προηγούμενη μέρα, ώστε να μην χρησιμοποιήσεις κάποια συσκευή (φούρνο ή φούρνο μικροκυμάτων) για να τα αποψύξεις γρήγορα. Μετάφερε το τρόφιμο από την κατάψυξη στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολ από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να το βρεις έτοιμο για μαγείρεμα το πρωί. Έτσι κι αλλιώς μην ξεχνάς ότι δεν αποψύχουμε ποτέ τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή κάτω από ζεστό νερό γιατί αλλοιώνονται και γεμίζουν βακτήρια και μικρόβια με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία μας.
Κλείσε το μάτι…της κουζίνας!
Οι εστίες στο σπίτι μου λειτουργούν συνέχεια αφού ειδικά τον χειμώνα προτιμώ τα φαγητά κατσαρόλας που σιγοβράζουν και γεμίζουν το σπίτι μου μυρωδιές. Τι κάνω όμως για να εξοικονομήσω την πολύτιμη ενέργεια;
- Κρατάω το καπάκι όσο το δυνατόν πιο πολύ κλειστό. Οι σούπες, οι σάλτσες και γενικά τα φαγητά κατσαρόλας θα μαγειρευτούν πιο γρήγορα σε χαμηλότερη φωτιά/ρύθμιση και με λιγότερο νερό.
- Χρησιμοποιώ σκεύη (τηγάνια/κατσαρόλες) που ταιριάζουν σε μέγεθος με τα μάτια της κουζίνας για να μην ξοδεύω θερμότητα που θα παρήγαγε ένα πλατύτερο -από το σκεύος- μάτι.
- Όταν ένα φαγητό χρειάζεται ζεστό νερό, το ζεσταίνω γρήγορα στον βραστήρα. Προσοχή όμως καθώς όπως οποιαδήποτε συσκευή με αντιστάσεις, έτσι κι ο βραστήρας καίει πολύ ρεύμα, οπότε βράσε ακριβώς το νερό που θα χρειαστείς για το μαγείρεμα σου για να μην αναγκαστείς να τον χρησιμοποιήσεις πολλές φορές.
Φούρνισε με περιβαλλοντική συνείδηση!
Από τον φούρνο μου θα βγουν συχνά φρεσκοψημένα ψωμιά και κέικ, φαγητά που σιγομαγειρεύτηκαν στο ταψί ή την γάστρα, μακαρονάδες και όσπρια και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Με 2-3 απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις όσο μαγειρεύεις, θα φροντίσεις να μειώσεις την ενέργεια που καταναλώνεις χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο το φαγητό σου.
- Όπου ταιριάζει χρησιμοποίησε πυρίμαχα/κεραμικά σκεύη ψησίματος. Έτσι μπορείς να μειώσεις τη θερμοκρασία ψησίματος μέχρι και 4-5 βαθμούς C, ψήνοντας στην ίδια ώρα.
- Μην προθερμαίνεις το φούρνο περισσότερη ώρα απ’ ό,τι χρειάζεται ή κάνοντας άλλα πράγματα. Υπολόγισε σωστά.
- Μην ανοίγεις το φούρνο συνέχεια για να ελέγξεις το φαγητό σου, καθώς χάνεται πάρα πολύ θερμοκρασία και ο φούρνος σου θα καταναλώσει επιπλέον ενέργεια για να την επαναφέρει.
- Αν είναι εφικτό, μαγείρεψε διάφορα γεύματα την ίδια ώρα. Π.χ. Ψήσε δύο ταψιά συγχρόνως στο φούρνο ή αν είναι ήδη ζεσταμένος και έβγαλες κάτι, βάλε και τα αμύγδαλά σου να καβουρδιστούν αμέσως μετά, ακόμα κι αν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις άλλη μέρα/σε άλλη συνταγή.
- Καθάριζε καλά και τακτικά το εσωτερικό του φούρνου, τα μάτια και τις εστίες μαγειρέματος για να δουλεύουν πιο σωστά, να επιμηκύνεις τη ζωή τους και να μην αυξάνεται ο χρόνος που χρειάζεται για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα.