Menu
Generic filters
Exact matches only

20 τρόποι να ψωνίζουμε, μαγειρεύουμε & γευματίζουμε πιο οικολογικά!

Είχες ποτέ σκεφτεί ότι αλλάζοντας τον τρόπο που ψωνίζεις, μαγειρεύεις και τρως, μπορείς να βοηθήσεις τον πλανήτη; Μαζί #allazoumesinithies και υιοθετούμε πιο οικολογικές καθημερινές πρακτικές.

Ιανουάριος! Ένας από τους καταλληλότερους μήνες για να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα. Κι αυτό γιατί; Μα φυσικά επειδή ο Ιανουάριος πλέον είναι γνωστός και ως Veganuary! Το μήνα αυτό, πολλά άτομα ανά τον κόσμο δοκιμάζουν τη χορτοφαγία, μαγειρεύοντας έτσι σε μια κουζίνα πιο φιλική προς τα ζώα… αλλά και το περιβάλλον! Πέραν όμως του βιγκανισμού, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να συμβάλλουμε κι εμείς στην προστασία του πλανήτη μας! Πάμε να τα δούμε μαζί πιο αναλυτικά ευθύς αμέσως!

7 tips για environmentally friendly shopping & eating

  1. Μειώνουμε το κρέας και τα ζωικά τρόφιμα όσο περισσότερο γίνεται. Ακόμα και αν κάποιος δε συμμερίζεται το κίνημα του βιγκανισμού, μπορεί να βοηθήσει μόνο και μόνο μειώνοντας τις ποσότητες κατανάλωσης ζωικών τροφίμων.
  2. Διαλέγουμε τρόφιμα τα οποία έχουν καλλιεργηθεί στην Ελλάδα. Έτσι, μειώνονται οι εκπομπές ρύπων από τις μετακινήσεις των τροφίμων.
  3. Επιλέγουμε βιολογικά τρόφιμα και εποχιακά προϊόντα. Είναι πλέον γνωστό ότι τα εποχιακά και βιολογικά προϊόντα έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στην ΑΒ μπορείς να βρεις τέτοια προϊόντα στα τμήματα και τις γωνιές Armonia και να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα επιλέγοντας:

  1. Επιλέγουμε τρόφιμα που είναι βιώσιμα και κλιματικά «συνειδητοποιημένα». Αυτά τα τρόφιμα απαιτούν λιγότερους πόρους για την παραγωγή τους και έχουν λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από άλλες επιλογές:
  1. Αγοράζουμε μόνο ό,τι μας χρειάζεται και φτιάχνουμε λίστα super market. Έτσι, έχουμε καλύτερο έλεγχο του τι πραγματικά χρειαζόμαστε και δεν αφήνουμε φαγητά να χαλάσουν
  2. Αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται προϊόντα που είναι στην αρχική τους μορφή (δεν είναι δηλαδή επεξεργασμένα) >> Πχ λαχανικά, φρούτα, όσπρια, μανιτάρια, ξηροί καρποί, δημητριακά και σπόροι. Έτσι, δεν έχει καταναλωθεί ενέργεια για να παραχθούν και χρησιμοποιηθεί τόσο πλαστικό για να συσκευαστούν.
  3. Αποφεύγουμε την τόση χρήση αβοκάντο. Αχ αυτό το αβοκάντο! Είναι και μεγάλο trend… αλλά είναι και πεντανόστιμο! Δυστυχώς, είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο ότι για να καλλιεργηθεί χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, κάτι το οποίο δεν είναι οικολογικό. Επίσης, συνήθως έρχεται από πολύ μακρινές χώρες. Άρα συνεχίζουμε να το καταναλώνουμε (αλλά με μέτρο) και αγοράζουμε μόνο ελληνικής παραγωγής.

13 tips για environmentally friendly cooking

  1. Δεν πετάμε ποτέ τα leftovers μας και τις πούλπες από ό,τι μαγειρεύουμε. Αντιθέτως δημιουργούμε νέες συνταγές.
  2. Δεν πετάμε ποτέ τις φλούδες και τα κοτσάνια των λαχανικών μας. Αντιθέτως, τα καταψύχουμε μέχρι να μαζευτούν αρκετά και φτιάχνουμε vegetable broth.
  3. Πάντα μαγειρεύουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε για να μην πετάγεται φαγητό. Αν κάτι πάει λάθος, μοιράζουμε το φαγητό σε γείτονες ή σε άτομα στο δρόμο που το έχουν ανάγκη.
  4. Δημιουργούμε αρκετές ωμοφαγικές συνταγές για χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.
  5. Αν έχουμε αγοράσει περισσότερα λαχανικά και βλέπουμε ότι πάνε να χαλάσουν, κάνουμε μια συνταγή και τα χρησιμοποιούμε όλα. Πχ μπριάμ, κριθαρώτο λαχανικών, σούπα κλπ.
  6. Καταψύχουμε κάποια από τα φαγητά που μας μένουν και σίγουρα τις μπανάνες που έχουν ξεκινήσει να μαυρίζουν αφού τις κόψουμε σε ροδέλες.
  7. Κόβουμε το φαγητό προς μαγείρεμα σε μικρά κομμάτια προκειμένου να μαγειρευτεί πιο γρήγορα – έτσι μειώνουμε το χρόνο μαγειρέματος άρα και την κατανάλωση ρεύματος.
  8. Ψάχνουμε συνταγές στο allazoumesinithies για να αξιοποιήσουμε τα φρούτα μας που έχουν παραωριμάσει, για να μην τα πετάξουμε! Πχ συνταγή μου για brownies με πολύ ώριμες μπανάνες >> https://allazoumesinithies.ab.gr/zoyme-kalytera/tips-ygieinis-diatrofis/brownies-gia-na-min-petaxeis-pote-xana-tis-poly-orimes-mpananes-soy/
  9. Χρησιμοποιούμε πλυντήριο πιάτων αν έχουμε (αφού φυσικά το φουλάρουμε), γιατί έτσι ξοδεύουμε λιγότερο νερό.
  10. Πλένουμε τα λαχανικά με toxic-free προϊόντα όπως είναι το ξύδι ή οι σταγόνες από εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ. Η σόδα είναι λανθασμένα ευρέως διαδεδομένη για το σκοπό αυτό, καθώς διπλασιάζει τις απώλειες της βιταμίνης Β1.
  11. Βγάζουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα όσο δεν τις χρησιμοποιούμε.
  12. Έχουμε σπίτι μας φρέσκα μυρωδικά! Έτσι, δεν χρειάζεται να αγοράζουμε συνέχεια σε μικρές ποσότητες οι οποίες πωλούνται σε πλαστικές συσκευασίες – Μιλώντας με ένα φυτώριο, μου είπαν πως το ιδανικό είναι να τα κρατάμε στις βεράντες μας για να τα βλέπει το φως και να τα ποτίζουμε μόνο όταν το χρειάζονται. Φυσικά και σε αυτά υπάρχει εποχικότητα, οπότε ιδανικά όταν τελειώνει η εποχή τους θυμόμαστε να κόψουμε τα μυρωδικά, πλύνουμε και καταψύξουμε.
  13. Επενδύουμε σε μαγειρικά σκεύη που αντέχουν στο χρόνο. Ξέρω… ξέρω… είναι πολύ δελεαστικά τα σκεύη με καλές τιμές… αλλά όπως λένε οι φίλοι μου οι Άγγλοι «Δεν είμαστε τόσο πλούσιοι, για να αγοράζουμε φθηνά πράγματα». Μακροπρόθεσμα αγοράζοντας μαγειρικά σκεύη χαμηλού κόστους άρα και ποιότητας… πληρώνεις πολύ περισσότερα μιας και χαλάνε πολύ πιο γρήγορα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βάλει το λιθαράκι του στο κομμάτι του sustainability. Σύμμαχός μας σε αυτό έχουμε και την ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία μέσα από το #allazoumesinithies γίνεται αρωγός για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Αν πατήσεις στο www.allazoumesinithies.ab.gr στο search “eco”, θα δεις πόσα πολλά άρθρα θα εμφανιστούν που θα σε βοηθήσουν να υιοθετήσεις πιο οικολογικές πρακτικές στην καθημερινότητά σου!

Εσύ λοιπόν… με ποιες συμβουλές σκέφτεσαι να ξεκινήσεις;

Bookmarks

Μαζί #allazoumesinithies και υιοθετούμε πιο οικολογικές καθημερινές πρακτικές.