Menu
Generic filters
Exact matches only

Η σωστή ανακύκλωση ξεκινάει την ώρα της αγοράς! Μάθε γιατί!

Είναι σημαντικό να #allazoumesinithies… και όχι απλά να ανακυκλώνουμε, αλλά να μάθουμε να ανακυκλώνουμε σωστά προκειμένου να κάνουμε τη διαφορά για το περιβάλλον!

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαικής Ένωσης σε ποσοστό ανακύκλωσης. Δυστυχώς δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένη η σωστή εκπαίδευση σχετικά με το ζήτημα και το πως θα ανακυκλώνουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Πάμε, λοιπόν, μέσα από αυτό το άρθρο, να μάθουμε ένα βασικό τρίπτυχο του concept της ανακύκλωσης:

 1. Το πιάνουμε από την αρχή… δηλαδή από την επιλογή της συσκευασίας την ώρα της αγοράς! Επιλέγουμε να αγοράζουμε προϊόντα, των οποίων οι συσκευασίες να ανακυκλώνονται και ακόμα πιο ιδανικά να είναι φτιαγμένες από ανακυκλωμένα υλικά. Γιατί όπως λέω «Η σωστή ανακύκλωση ξεκινάει την ώρα της αγοράς
 2. Στη συνέχεια, διαχωρίζουμε τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό. Οι συσκευασίες πρέπει να συλλέγονται εντελώς καθαρές από υπολείμματα τροφών ή υγρών, και όσες γίνεται να είναι συμπιεσμένες και διπλωμένες.
 3. Τέλος, δεν ξεχνάμε να πετάξουμε τις πλυμένες συσκευασίες στους μπλε κάδους για ανακύκλωση, και ιδανικά χωρίς σακούλα αλλά “χύμα”.

Πάμε να δώσουμε κάποια παραδείγματα, αναφορικά με την σωστή επιλογή την ώρα της αγοράς! Στη σημερινή φωτογραφία θα δείτε διάφορα προϊόντα, τα οποία θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι άσχετα μεταξύ τους. Κι όμως δεν είναι! Κι αυτό γιατί σήμερα μιλάμε για ανακύκλωση! Αποφάσισα λοιπόν να σας δείξω αυτά τα brands μιας και προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά μέσα από την ποιότητά τους αλλά και τις βιώσιμες πρακτικές τους:

 • Perla

Ο καφές Perla παράγεται με βιώσιμο τρόπο, με αγάπη και σεβασμό στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Οι κόκκοι καλλιεργούνται, καβουρδίζονται και συσκευάζονται με βιώσιμο τρόπο. Ολόκληρη η σειρά Perla είναι πιστοποιημένη από την Rainforest Alliance, έχει πιστοποίηση για την κλιματική ουδετερότητά της και η συσκευασία είναι 100% ανακυκλώσιμη.

Ακόμα διαβάστε πιο αναλυτικά το άρθρο μου, σχετικά με την εταιρεία Perla και το πόσο ηθική είναι.

 • «ΑΒ Έτοιμα Γεύματα» με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη – Δεν θα σας πω ψέματα… από τότε που βγήκαν τα «ΑΒ Έτοιμα Γεύματα», ανυπομονούσα για το πότε θα έρθουν οι vegan επιλογές! Ήρθε όμως η μέρα… και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό που βγήκαν 3 vegan επιλογές! Λόγω του ότι είναι vegan, σημαίνει ότι έτσι και αλλιώς είναι καλύτερες για το περιβάλλον, πέραν αυτού όμως, η ΑΒ άλλαξε τη συσκευασία των έτοιμων γευμάτων και δημιουργήσε νέο δισκάκι αποτελούμενο από 90% λιγότερο πλαστικό. Η υπόλοιπη συσκευασία είναι χάρτινη και μπορεί να ανακυκλωθεί. 

Οι 3 διαφορετικές επιλογές που μπορείτε να βρείτε είναι: Λαζάνια λαχανικών με μανιτάρια, σπανάκι και μπεσαμέλ  σόγιας και καρύδας , μουσακάς με κιμά λαχανικών και μπεσαμέλ σόγιας και ρύζι basmati stir fried με τριλογία πιπεριών, λαχανικά και γλυκόξινη σάλτσα.

Επίσης, τα vegan «ΑΒ Έτοιμα Γεύματα» είναι πιστοποιημένα από τον φορέα V-LABEL και διακρίθηκαν στα Vegan Awards 2022, λαμβάνοντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Best Vegan Ready Meal».  

 • Nature’s Promise: Χυμοί και Smoothies

Οι νέοι χυμοί  Nature’s Promise προέρχονται 100% από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και μέσω της μεθόδου ψυχρής έκθλιψης διατηρούν τη θρεπτική τους αξία, χωρίς τεχνητά αρώματα, χρωστικές και συντηρητικά. Θα τους βρεις αποκλειστικά στα ΑΒ, σε 5 διαφορετικές γεύσεις και μάλιστα σε μπουκάλια από ανακυκλωμένο πλαστικό (100% R-Pet)!

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την Nature’ s Promise κάνοντας κλικ εδώ. 

 • OceaniQ

Η OceaniQ είναι προσωπικά ένα από τα αγαπημένα μου brands, επειδή το κύριο χαρακτηριστικό της  είναι η οικολογική τους συσκευασία. Οι φιάλες των προϊόντων παράγονται 100% από ανακυκλωμένα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά δίχτυα, που συλλέγονται από τους ωκεανούς και η σύνθεσή τους είναι Vegan, χωρίς ζωικά συστατικά! Θα τα βρεις αποκλειστικά στα καταστήματα της ΑΒ!

Είναι, λοιπόν, τα προϊόντα αυτά καλά για εμάς, αλλά και τον πλανήτη μας. Μεριμνούν για καθαρότερες θάλασσες, για έναν βιώσιμο υδροφόρο ορίζοντα και έχουν φτιαχτεί με σκέψη και συνείδηση.

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να τονίσω κάτι ακόμα. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε ολιστικά, άρα και να διαλέγουμε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σαν προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη και γενικότερα τη βιωσιμότητα. Θα ήθελα λοιπόν, σε αυτό το σημείο να μοιραστώ κάποιες πληροφορίες για την ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία έχει βάλει την ανακύκλωση σε πρόγραμμα, για το καλό των επόμενων γενεών και του πλανήτη μας:

Ανακύκλωση στην ΑΒ 

 • Η ΑΒ αποτελεί τη μοναδική εταιρεία στην Ευρώπη που εφαρμόζει το Σύστημα Ατομικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, δηλαδή τα Κέντρα Ανακύκλωσης που θα έχετε πετύχει σίγουρα έξω από τα καταστήματά της.
 • Κάθε χρόνο στα Κέντρα Ανακύκλωσής της ανακυκλώνονται πάνω από 3 εκατομμύρια συσκευασίες.
 • Ταυτόχρονα ταξιδεύουν εδώ και 5 χρόνια το μήνυμα της Ανακύκλωσης σε μικρούς και μεγάλους, μέσα από το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης. Το εμβληματικό αυτό διώροφο λεωφορείο έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.
 • Στα καταστήματα της ΑΒ, έχουμε τη δυνατότητα να ανακυκλώσουμε μπαταρίες, λαμπτήρες, αλλά και κινητές συσκευές.
 • Και τέλος, στα καταστήματά τους ανακυκλώνουν όλο το μαγειρικό λάδι.

Πλαστικά

 • Η ΑΒ έχει δεσμευτεί να μειώσει τα πλαστικά της κατά 50% μέχρι το 2025.
 • Κατήργησαν τα πλαστικά μιας χρήσης που πωλούνται στα καταστήματά της μέσα στο 2020.
 • Μείωσαν το βάρος του πλαστικού σε πολλές συσκευασίες.
 • Διαθέτουν νερό ΑΒ με 30% ανακυκλωμένο πλαστικό στη συσκευασία.
 • Άλλαξαν τα ΑΒ Έτοιμα Γεύματα, όπως προανέφερα, και δημιούργησαν νέο δισκάκι αποτελούμενο από 90% λιγότερο πλαστικό.
 • Αντικαθιστούν το 100% των υπόλοιπων πλαστικών συσκευασιών με συσκευασίες από ανακυκλώσιμο, ανακυκλωμένο ή κομποστοποιήσιμο υλικό.
 • Κατάφεραν να μειώσουν το «νέο» (virgin) πλαστικό που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες των προϊόντων τους, κατά 11% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021.

Αν θέλεις, γράψε μας σε σχόλιο κι εσύ tips για την ανακύκλωση… γιατί ειδικά οι βιώσιμες συμβουλές είναι καλό να μοιράζονται!

Bookmarks

Είναι σημαντικό να #allazoumesinithies… και όχι απλά να ανακυκλώνουμε, αλλά να μάθουμε να ανακυκλώνουμε σωστά προκειμένου να κάνουμε τη διαφορά για το περιβάλλον!