Menu
Generic filters
Exact matches only

Zero Waste για μία βιώσιμη ανάπτυξη

Από την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων, iSea


«Τη γη δεν την έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, αλλά την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας…». Η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική ευημερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του πλανήτη μας, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και των επόμενων γενιών.

Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκει να καταφέρει η Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη που εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών το 2015 και περιλαμβάνει 17 στόχους για τα κράτη μέλη.

Στόχος 12: Βιώσιμη ανάπτυξη και Zero waste

Ο στόχος 12 της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη αφορά στην υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή. Σε αυτόν δηλαδή περιλαμβάνεται η μείωση της παραγωγής σκουπιδιών μέχρι το 2020.

Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο απορρίπτονται παγκοσμίως περισσότεροι από 2 δις. τόνοι σκουπιδιών, η εφαρμογή της Zero Waste λογικής, δηλαδή της μη παραγωγής απορριμμάτων, αποτελεί έναν τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος για ένα καλύτερο μέλλον.

Zero waste σημαίνει μειώνω τα απορρίμματά μου, μειώνω την κατανάλωσή μου και αλλάζω τις καθημερινές μου συνήθειες, ώστε να μην παράγω σκουπίδια. Με τον τρόπο αυτό όχι απλά δεν επιβαρύνω τον πλανήτη με όγκο απορριμμάτων, αλλά συμβάλλω στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και τελικά και στη μείωση κοινωνικών ανισοτήτων.

Γιατί είναι σημαντικό να αλλάξουμε συνήθειες;

  1. Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, 5 τρισεκατομμύρια σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο (UNEP, 2018)
  2. Στην Ευρώπη σε κάθε κάτοικο αναλογούν 31 κιλά απορριμμάτων μόνο από τις πλαστικές του συσκευασίες (Eurostat, 2018)
  3. Τα πλαστικά μπουκάλια που καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο ισούνται με 2,5 φορές όλους τους κατοίκους του πλανήτη (NRDC, 2015)
  4. Η αυξημένη ζήτηση σε πλαστικά μιας χρήσης έχει οδηγήσει την Ευρώπη στην εισαγωγή πλαστικών από χώρες της Ασίας, όπου παρασκευάζονται σε αμφίβολες εργασιακές συνθήκες, μειώνοντας έτσι το κόστος. Επιπλέον, τα πλαστικά απορρίμματα εξάγονται στις ίδιες περιοχές συμβάλλοντας στη ρύπανση τους, την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων που ασχολούνται με την επεξεργασία τους και αυξάνοντας τις κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών, αλλά κυρίως ανάμεσα σε αυτούς και τους ευρωπαίους πολίτες (GAIA, 2019)
  5. Σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Ellen MacArthur, το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια στους ωκεανούς (Ellen MacArthur Foundation, 2016)

Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιείς κατά μέσο όρο 250 σακούλες και 100 πλαστικά μπουκάλια νερού, σκέψου πόσο εύκολο είναι να συμβάλεις στη μείωση της ρύπανσης, αντικαθιστώντας τα με επαναχρησιμοποιούμενα. Πόσους ακόμη στόχους μπορείς να βάλεις για να μειώσεις τα απορρίμματα στην καθημερινότητά σου;

Bookmarks

H επιλογή πιο οικολογικών και βιώσιμων λύσεων αποτελεί μονόδρομο για την προστασία του πλανήτη μας και των επόμενων γενεών.