Μία φορά το χρόνο, οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται να σβήσουν τα φώτα για ακριβώς εξήντα λεπτά. Σε κάθε ήπειρο, σε κάθε χώρα, αμέτρητοι άνθρωποι συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την πλέον παγκόσμια δράση και κλείνουν τους μη απαραίτητους ηλεκτρικούς διακόπτες τους σε μια προκαθορισμένη ώρα.
Η φετινή Ώρα της Γης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαρτίου, από τις 20.30 έως τις 21:30, ώρα Ελλάδος. Στο πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνονται από την πανδημία του COVID-19, η WWF προτρέπει όλους τους συμμετέχοντες να γιορτάσουν διαδικτυακά, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε συνάθροιση ή εκδήλωση. Αναμένοντας λοιπόν την παγκόσμια δράση, διάβασε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη σημασία της πολύτιμης αυτής Ώρας.
Τι είναι η Ώρα της Γης, πότε ξεκίνησε και από ποιον;
Η Ώρα της Γης είναι μία δράση που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) και πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, στα τέλη Μαρτίου. Η δράση αυτή ενθαρρύνει όλους τους ανθρώπους, σε όποια χώρα ή ήπειρο κι αν βρίσκονται, να σβήσουν τον ηλεκτρικό φωτισμό για μία ώρα, από τις 8:30 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ. Αυτό σημαίνει ότι δεν σβήνουν όλα τα φώτα του κόσμου ταυτόχρονα, αλλά κάθε χώρα, εφόσον βρίσκεται σε διαφορετική ζώνη ώρας, συμμετέχει στον δικό της προκαθορισμένο χρόνο.
Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007 και από τότε μέχρι σήμερα συμμετέχουν σε αυτήν περισσότερες από 7.000 πόλεις σε 187 χώρες, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που έχει στο φυσικό περιβάλλον.
Ποιοι συμμετέχουν;
Το κάλεσμα για συμμετοχή στην Ώρα της Γης απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, σε κάθε χώρα και ήπειρο του πλανήτη. Όλοι οι πολίτες δίχως περιορισμούς, μπορούν να συμμετέχουν εμπράκτως, φροντίζοντας να κλείνουν τους διακόπτες του σπιτιού τους κατά τη διάρκεια της δράσης. Το κάλεσμα όμως γίνεται και σε συλλογικό επίπεδο: ολόκληρες κοινότητες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και κρατικοί φορείς συνασπίζονται για μία ώρα κάθε χρόνο, σε αυτή την τόσο σημαντική κοινή πράξη.
Πέρα από το ότι κλείνουν ταυτόχρονα τα περισσότερα φώτα σε όλα τα σπίτια μιας πόλης, σε μια ώρα που έχει σκοτεινιάσει, απενεργοποιείται ο φωτισμός σε μεγάλα οικοδομήματα, μνημεία, δρόμους, γέφυρες και λιμάνια.
Γιατί είναι σημαντική η Ώρα της Γης και τι συμβολίζει;
Ο κύριος σκοπός της δράσης είναι η συλλογική ευαισθητοποίηση για την προστασία του πλανήτη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Καθένας από εμάς μπορεί να συμμετέχει σε αυτό το παγκόσμιο κίνημα, με στόχο σιγά σιγά, βήμα-βήμα με μικρές και μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά του, να αντιστρέψει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον από την ανθρώπινη παρέμβαση. Η Ώρα της Γης είναι μια μαζική κίνηση, που πραγματοποιείται μόνο με την συμμετοχή και συνεργασία όλων των ανθρώπων: αυτή την πολύτιμη ώρα, από τις 20.30 έως τις 21:30, όλοι μας -παρά τις διαφορές και τον ατομισμό μας- ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ένα -τον πιο- σημαντικό σκοπό.
Μπορεί για αυτή την ώρα, με κλειστά τα φώτα σε κάθε χώρα, να εξοικονομείται πολύ σημαντική ποσότητα ενέργειας, όμως η Ώρα της Γης κυρίως έχει συμβολικό χαρακτήρα. Το γεγονός ότι η συμμετοχή στην Ώρα της Γης είναι οικειοθελής και παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να την κάνουν πραγματικότητα αποκρινόμενοι θετικά στο κάλεσμα, είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα που θα μπορούσε να δώσει μια τέτοια κίνηση. Είναι μια εντυπωσιακή ελπιδοφόρα εικόνα: εάν ο καθένας από εμάς κάνει κάτι, μια μικρή έστω αλλαγή, όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή προς το καλύτερο.
Πως μπορείς να συμμετέχεις στην Ώρα της Γης;
Είναι πολύ απλό. Στα τέλη Μαρτίου, τη μέρα που έχει οριστεί ως η φετινή Ώρα της Γης, για μία ώρα, από τις 8:30 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ. όπου κι αν είσαι, με όποιους κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι, κλείσε τους μη απαραίτητους διακόπτες ηλεκτρικού φωτός.