Γρήγορη πίκλα με τα τραγανά λαχανικά και τα κοτσάνια που σου έχουν περισσέψει, για να μην τα πετάξεις

#allazoumesinithies και μετατρέπουμε όλα εκείνα τα κομματάκια λαχανικών που θα πετούσαμε σε γρήγορη πίκλα που πάει με τα πάντα!

Αν και παιδί της πόλης, ο μπαμπάς μου προέρχεται από αγροτική οικογένεια. Ίσως αυτό να εξηγεί την εμμονή μου με τα περίεργα ζαρζαβατικά, τα 10 διαφορετικά μυρωδικά που έχω στο όχι και πολύ φιλόξενο μπαλκόνι μου και τη δυσκολία που έχω από πάντα να πετάω τρόφιμα. Βέβαια, όταν ήμουν μικρή δεν καταλάβαινα γιατί. Ανήκω, άλλωστε, κι εγώ στη γενιά της αφθονίας, όπου τα τρόφιμα ήταν απλά πολύχρωμα πράγματα που βρίσκαμε στους πάγκους και στα ράφια. Καμία αίσθηση για το πόσος μόχθος, προσπάθεια και θυσία υπήρχε πίσω από όλα αυτά.

Ευτυχώς, τώρα είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι με τη σπατάλη φαγητού και καθημερινά γίνονται προσπάθειες που μας βοηθούν να #allazoumesinithies όλο και περισσότερο.

Έτσι, η ΑΒ Βασιλόπουλος, που έχει δεσμευτεί να μειώσει το δικό της αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2025, μου πρότεινε να δώσω και εγώ τα δικά μου #zerofoodwaste tips για να αρχίσουμε να #allazoumesinithies μαζί και να δούμε το φαγητό διαφορετικά.

Αυτή εδώ είναι μία από τις αγαπημένες μου πεντανόστιμες πατέντες! Αξιοποιεί αυτό το μισό κρεμμύδι, το υπόλοιπο καρότο και όλα αυτά τα κομματάκια από τραγανά λαχανικά που περισσεύουν, ειδικά αν μαγειρεύεις σε μικρές ποσότητες, αλλά και όλα αυτά τα κοτσάνια από μπρόκολα, κουνουπίδια και παντζάρια που, ενώ είναι βρώσιμα, δεν ξέρεις τι να τα κάνεις.

Η λύση είναι εύκολη, έτοιμη σε μόλις 15 λεπτά και ονομάζεται γρήγορη πίκλα τραγανών λαχανικών.

Υλικά (φτάνουν για ένα βάζο 500ml): 

  • 200γρ τραγανά λαχανικά, όπως καρότο, κουνουπίδι, μπρόκολο και τα κοτσάνια τους, κόκκινο κρεμμύδι, ραπανάκι, σέλερι, παντζάρι και τα κοτσάνια τους, κόκκινο λάχανο
  • 1/2 κούπα ξίδι
  • 1/4 κούπας χλιαρό νερό
  • 1 κ/γ αλάτι
  • 1 κ/γ ζάχαρη
  • 1 κ/σ μπαχαρικά σε σπόρους, όπως κόκκους από πιπέρι, κύμινο, κόλιανδρο (προαιρετικά)
  • Μυρωδικά, όπως φύλλο δάφνης, δεντρολίβανο, θυμάρι, μάραθο, κάρδαμο (προαιρετικά)

Εκτέλεση: 

  1. Κόψε τα λαχανικά όπως θέλεις. Εμένα μου αρέσει να τα κόβω διαφορετικά, άλλα σε λεπτές φέτες, άλλα σε μπαστουνάκια, άλλα σε μεγαλύτερα κομμάτια, για να έχω ποικιλία σε υφές. Το κοτσάνι από το μπρόκολο ξεφλούδισέ το πρώτα με έναν αποφλοιωτή και μετά κόψε το.
  2. Βάλε τα λαχανικά σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Τα κόκκινα λαχανικά όπως τα παντζάρια ή το κόκκινο λάχανο θα βάψουν όλα τα υπόλοιπα ροζ, οπότε καλύτερα βάλ’ τα σε ένα ξεχωριστό βάζο.
  3. Πρόσθεσε το ξίδι, το χλιαρό νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά της επιλογής σου. Θέλουμε αρκετό ξίδι και νερό για να καλύψει τα λαχανικά, όποτε αν δεν επαρκεί, πρόσθεσε κι άλλο σε αναλογία 2 προς 1. Κλείσε το καπάκι και κούνησε καλά.
  4. Αυτό ήταν! Μπορείς να φας τις πίκλες σου μετά από 15 λεπτά, ή να τις βάλεις στο ψυγείο για να τις καταναλώσεις αργότερα, σκέτες ή σε σαλάτες, σε σάντουιτς ή σε όποιο πιάτο θες να δώσεις λίγη παραπάνω οξύτητα.

Extra tip: Αν θέλεις οι πίκλες σου να κρατήσουν έως 2 μήνες, αποστείρωσε τα βάζα, βυθίζοντάς τα σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει για 15 λεπτά. Φρόντισε να αποστειρώσεις και την τσιμπίδα που θα χρησιμοποιήσεις για να τα βγάλεις.

Μαριάννα Γκιτσάκη Food blogger, Surtuko

Διαβαστε επισησ