Menu
Generic filters
Exact matches only

Ψωμί: αποθήκευση και ιδέες να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο

Μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων, ξεκινώντας από το καθημερινό μας ψωμί.


Το ψωμί είναι από εκείνες τις τροφές που δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από την κουζίνα μας. Οι περισσότεροι από εμάς εντάσσουμε καθημερινά το ψωμί στην διατροφή μας: στο πρωινό, στο μεσημεριανό αλλά και με το βραδινό μας. Κάθε ψωμί (φρέσκο ή για τοστ) έχει τον δικό του τρόπο αποθήκευσης αλλά και χρόνο “ζωής”. Υπάρχουν μέθοδοι να το διατηρήσουμε σχετικά φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα αλλά και έξυπνες ιδέες να το αξιοποιήσουμε όταν μπαγιατέψει, ώστε να μην χρειαστεί να το πετάξουμε.

Πως να αποθηκεύσεις το ψωμί;

Όταν αγοράζεις φρέσκο ψωμί από το σουπερμάρκετ, όσο η κόρα του είναι ακόμα τραγανή και η ψίχα του αφράτη, φυσικά το απολαμβάνεις όπως είναι. Εάν σκοπεύεις να το καταναλώσεις μέσα στις επόμενες 2 μέρες, μπορείς να το αποθηκεύσεις στον πάγκο της κουζίνας ή μέσα στην ψωμιέρα. Για απλό ψωμί (π.χ. λευκό) με σχετικά μαλακή κόρα το τυλίγεις με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και το τοποθετείς μέσα σε κάποια αεροστεγή συσκευασία. Το ψωμί με πιο σκληρή κόρα (προζυμένιο, χωριάτικο, πολύσπορο κ.λ.π.) μπορείς να το τυλίξεις μόνο με πετσέτα και απλώς κάθε φορά που θέλεις να καταναλώσεις μερικές φέτες, να κόβεις λίγο τις άκρες που στεγνώνουν πιο γρήγορα.

Εάν δεν το τρως αρκετά συχνά, μπορείς να κόψεις το καρβέλι σε φέτες και να τις βάλεις σε αεροστεγή συσκευασία μέσα στην κατάψυξη, για περίπου 2 μήνες. Κάθε φορά θα βγάζεις μια ή δύο φέτες, θα τις αφήνεις για 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και θα είναι σχεδόν σαν φρέσκες. Δεν συνιστώ να αποθηκεύεις το φρέσκο ψωμί στο ψυγείο, γιατί θα στεγνώσει και θα μπαγιατέψει πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι αν το άφηνες καλά τυλιγμένο, στον πάγκο.

Το συσκευασμένο ψωμί του τοστ είναι μακράς διαρκείας, επομένως μπορεί να διατηρηθεί για πολλές μέρες στον πάγκο της κουζίνας ή στο ντουλάπι σου, αρκεί κάθε φορά που παίρνεις μερικές φέτες, να το ξανακλείνεις καλά μέσα στην συσκευασία του. Φρόντισε επίσης να μην το αποθηκεύεις σε σημεία με ζέστη ή υγρασία. Όπως αναγράφουν και οι περισσότερες συσκευασίες, για να διατηρηθεί ακόμα περισσότερες μέρες, μπορείς να το βάλεις μέσα στο ψυγείο απλώς επειδή θα στεγνώσει με πιο γοργούς ρυθμούς, θα συνιστούσα να το χρησιμοποιείς για ψημένα τοστ.

Πως να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί;

Κόψε σε χονδρές φέτες το μπαγιάτικο ψωμί, βάλτες σε ταψί φούρνου με λαδόκολλα, πασπάλισε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και ψήσε στον αέρα μέχρι να πάρουν χρώμα. Είναι πολύ νόστιμες από μόνες τους ή γίνονται βάση για μπρουσκέτες με ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματίνια, μυρωδικά και όποιο λευκό τυρί έχετε στο ψυγείο σας.

Φτιάξε σπιτικά κρουτόν για τις σούπες ή τις σαλάτες σου, ψήνοντας μικρά κυβάκια ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο.

Αφαίρεσε την κόρα από το ψωμί και χρησιμοποίησε την ψίχα μέσα σε κιμά για μπιφτέκια, κεφτεδάκια ή σε μείγμα για “ψευτοκεφτέδες” με χορταρικά και λαχανικά.

Κόψε σε μεγάλους κύβους, ανάμειξε με διάφορα τυριά και σοταρισμένα λαχανικά ή/και αλλαντικά σε πυρίμαχο σκεύος, περίχυσε με ένα μείγμα χτυπημένων αυγών και γάλακτος και φτιάξε πεντανόστιμο αλμυρό σουφλέ ψωμιού. Για γλυκιά πουτίγκα, ανάμειξε με φρεσκοκομμένα φρούτα/μαρμελάδα/κομματάκια σοκολάτας ή ό,τι άλλο έχεις διαθέσιμο και περίχυσε με μείγμα αυγών, γάλακτος, λίγης ζάχαρης και βανίλιας ή άλλων μπαχαρικών.

Μια λαχταριστή λύση -ειδικά αν έχεις βρεθεί με χθεσινή μπαγκέτα- είναι το σκορδόψωμο. Χάραξε το ψωμί βαθιά σε φέτες (χωρίς όμως να τις κόψεις τελείως) και άλειψέ την κομμένη πλευρά τους με ένα αυτοσχέδιο μείγμα βουτύρου, τριμμένου σκόρδου, αλατιού και λίγου ψιλοκομμένου μαϊντανού. Έπειτα τύλιξε την μπαγκέτα σε αλουμινόχαρτο και ψήσε την για μερικά λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Τέλος, υπάρχουν κάποιες συνταγές όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ψίχα του ψωμιού για να “δέσεις” σούπες, σάλτσες ή αλοιφές, όπως η ισπανική ντοματόσουπα Gazpacho, η σκορδαλιά ή η ταραμοσαλάτα.

Bookmarks

Μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων, ξεκινώντας από το καθημερινό μας ψωμί.