Vegan λαχανοντολμάδες με κιμά σόγιας

5 μερίδες | 30΄προετοιμασία  | 50΄εκτέλεση


Υλικά:

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 4 μανιτάρια πορτομπέλο ή σαμπινιόν, σε καρεδάκια
  • 1 κολοκυθάκι, σε καρεδάκια
  • 1 καρότο, σε καρεδάκια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε καρεδάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε καρεδάκια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 170 γρ. σόγια, μουλιασμένη σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και στραγγισμένη καλά
  • 180 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • κουρκουμάς ή σαφράν, προεραιτικά
  • 2 φλ. νερό ή ζωμός λαχανικών
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 6 κ.σ ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • γλυκιά πάπρικα
  • καπνιστή πάπρικα
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 κ.γ. σκόνη κάρι
  • 3 κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση:

  • Ζεματίζουμε το λάχανο για περίπου 7-9 λεπτά σε νερό που βράζει. Το αφαιρούμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τη σόγια με τη μισή ποσότητα μπαχαρικών μέχρι να τσιγαριστεί και να πάρει λίγο χρώμα. Αποσύρουμε σε ένα μπολ.
  • Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα λαχανικά με τα υπόλοιπα μπαχαρικά για περίπου 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, τον κουρκουμά ή το σαφράν (αν τα βάλουμε) και το νερό ή τον ζωμό και σιγοβράζουμε. Μόλις το ρύζι απορροφήσει όλο του το υγρό, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι τη σόγια και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
  • Εν συνεχεία, χωρίζουμε με προσοχή τα φύλλα από το λάχανο. Παίρνουμε το φύλλο και στη μέση του προσθέτουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολάκι. Κάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα υλικά. Στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας στρώνουμε όσα φύλλα έσπασαν και τοποθετούμε ανά στρώσεις τους ντολμάδες μας στριμωχτά μεταξύ τους, για να μη διαλυθούν στο βράσιμο. Καλύπτουμε με νερό, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ρηχό πιάτο, για να παραμείνουν σταθεροί. Μαγειρεύουμε για περίπου 35-40 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι ή τους περιχύνουμε με κρέμα, χτυπώντας στο μούλτι χυμό από 2-3 λεμόνια, ζωμό από την κατσαρόλα, κάρι, κουρκουμά και 2-3 κ.σ. κορν φλάουρ, πριν τους αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μαρία Μπίζιου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Διαβαστε επισησ