Και low carb, και gluten free!
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Αλέθουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα πεκάν στο μούλτι μέχρι να χοντροσπάσουν. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τους σπόρους κολοκύθας και τους ηλιόσπορους. Αδειάζουμε τα καρύδια και τους σπόρους σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (κρατάμε 2 κ.σ. από τα αποξηραμένα κόκκινα φρούτα) και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Το μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες. Εάν είναι ακόμα ξηρό, προσθέτουμε ακόμα 1 κ.σ. νερό. Πιέζουμε το μείγμα πάνω σε λαμαρίνα που έχουμε επενδύσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, μέχρι να έχουμε μια επίπεδη επιφάνεια, αφήνοντας ένα περιθώριο 3 εκ. από τις άκρες του αντικολλητικού χαρτιού. Ψήνουμε συνολικά για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια σπάζουμε σε μικρά κομμάτια, ανακατεύουμε και τις 2 κ.σ. κόκκινων φρούτων που είχαμε κρατήσει στην άκρη και αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο. Σερβίρουμε την γκρανόλα με γιαούρτι light, μπανάνες σε ροδέλες και φράουλες σε φετάκια.
Tip
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κ.γ. κανέλα, μοσχοκάρυδο ή καρδάμωμο, καθώς και κομμάτια μαύρης σοκολάτας, χωρίς ζάχαρη, πριν αποθηκεύσουμε την γκρανόλα στο αεροστεγές δοχείο.
ΥΛ Ι Κ Α
150 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα
100 γρ. καρύδια
100 γρ. πεκάν
65 γρ. σπόροι κολοκύθας
65 γρ. ηλιόσποροι
40 γρ. αλεσμένος λιναρόσπορος
30 γρ. οργανικό κακάο ή χαρουπάλευρο
90 γρ. νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη
80 γρ. φιστικοβούτυρο
80 ml νερό
4 κ.σ. αποξηραμένα κόκκινα φρούτα χωρίς ζάχαρη
(μούρα, φράουλες, κράνμπερι)
2 κ.σ. γλυκαντική ουσία ή μέλι ή πετιμέζι ή
χαρουπόμελο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή τα σποράκια από μισό
λοβό βανίλιας