Menu
Generic filters
Exact matches only

Θωρακίζω τον οργανισμό μου με σωστή διατροφή!

Γράφει η Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Μαρία Τουμπή


Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η ανεπαρκής διατροφή εμποδίζει την έρρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας έτσι σε αυξημένη ευαισθησία σε λοίμωξη.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, ένα μήλο την ημέρα δε φτάνει, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή για κάποιον που προσπαθεί να υιοθετήσει υγειινές συνήθειες.

Μην ανησυχείς, δεν χρειάζεται κόπο, απλώς να βάλεις 5 χρώματα τροφίμων που στην καθημερινότητά σου.

Τα κίτρινα: πορτοκάλια (ναι, ακόμα και τα σαγκουίνια που δεν είναι κίτρινα), μανταρίνια, λεμόνια, πιπεριές και κουνουπίδι.

Τα πράσινα: ακτινίδιο, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές και kale για τους λίγο πιο εναλλακτικούς!

Οι 2 παραπάνω ομάδες είναι καλές πηγές βιταμίνης C. Βιολογικά η βιταμίνη C:·         ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας τη δράση των αντισωμάτων. ·         προφυλάσσει τις βιταμίνες Α και Ε από την οξείδωσή τους και ενισχύει τη δράση τους. ·         διαθέτει πανίσχυρη αντί-οξειδωτική δράση που μειώνει το οξειδωτικό στρες, ενισχύοντας έτσι την καλή λειτουργεία του οργανισμού. (Τι εννοείς δεν έχεις στρες; Ούτε καν οξειδωτικό;)

Τα πορτοκαλί: γλυκοπατάτες, κολοκύθα, καρότα, σολομός, πεπόνι, παπάγια και κουρκουμάς.

Αυτή η ομάδα είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία:

  • διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του σώματός μας, καθώς συμμετέχει στην παραγωγή και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.
  • προστατεύει το βλεννογόνο των ματιών μας, τους πνεύμονες, το έντερο και τα γεννητικά όργανα που βοηθούν στην παγίδευση βακτηρίων και άλλων μολυσματικών παραγόντων.

Τα λευκά: γιαούρτι, κεφίρ, αμύγδαλα, αβγά, σαρδέλες, σκουμπρί, βακαλάος

Αυτή η ομάδα είναι πλούσια σε βιταμίνη D: Η βιταμίνη D, έχοντας ανοσοτροποποιητικό ρόλο, μπορεί:·         να προφυλάξει τον οργανισμό από τις συνηθισμένες ιώσεις·         να συμβάλει στην πρόληψη και αρκετών σοβαρών χρόνιων παθήσεων, σύμφωνα με μελέτες. Φήμες λένε ότι η βιταμίνη D είναι η νέα βιταμίνη C! Τα κόκκινα: κόκκινο κρέας, φασόλια, φακές, κοτόπουλο, γαλοπούλα

Αυτή η ομάδα είναι πλούσια σε σίδηρος (Fe): Η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια, αυτή του σιδήρου, μπορεί να αποτελεί λόγο για να εμφανίζει κάποιος μεγάλη ευαισθησία στις λοιμώξεις αλλά και εύκολη κόπωση, αδυναμία, τάσεις λιποθυμίας και μειωμένη ανοχή στο κρύο.

Τα ροζ: όστρακα, γαρίδες και ξηροί καρποί

 Αυτή η ομάδα είναι πλούσια σε Ψευδάργυρο (Zn):  Η άποψη ότι ο ψευδάργυρος «παίζει» σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος έκανε σχετικά πρόσφατα την εμφάνισή της. Επίσης, συμβάλει στην καλή υγεία των βλενογόννων. Ο οργανισμός δεν μπορεί να τον αποθηκεύσει, γι’ αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση καλών πηγών του!

Σου φάνηκαν πολλά; Δεν είναι πίστεψέ με! Βάλε στο πλάνο της οικογένειας:

  • Ένα γιαούρτι ή ένα ποτήρι κεφίρ στο πρωινό
  • 2 φρούτα ή ένα μπολ φρουτοσαλάτα στα ενδιάμεσα σαν σνακ
  • Μια μεγάλη πολύχρωμη σαλάτα και πρόσθεσε ελαιόλαδο
  • Μια καλή πηγή πρωτεΐνης στο κυρίως γεύμα (κρέας, πουλερικό, αυγά, κοτόπουλο ή όσπρια)

Και έτοιμο το βιταμινούχο και αντιοξειδωτικό καθημερινό πλάνο διατροφής!

Bookmarks

Φτάνει ένα μήλο την ημέρα; Διάβασε για 5 ομάδες τροφίμων που μπορείς να εισαγάγεις στην καθημερινότητά σου για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου!