Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό; Αυτό που φτιάχνουμε μόνοι μας φυσικά!

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να φτιάξετε τα δικά σας δημητριακά πρωινού; #allazoumesinithies και φτιάχνουμε τη δική μας σπιτική vegan granola με μύρτιλλο!

Πολλοί από εμάς έχουμε αρχίσει να #allazoumesinithies και να επιδιώκουμε να ακολουθήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή. Αυτό μπορούμε, φυσικά, να το καταφέρουμε καταναλώνοντας περισσότερο plant-based, σπιτικό φαγητό και τρόφιμα υψηλής ποιότητας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σας ετοίμασα μία πολύ απλή συνταγή για granola με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένο μύρτιλλο και χωρίς ίχνος ζάχαρης. Πλέον, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πρωινό για όλους και όλα όσα νοιάζεστε και να μην χρειάζεται να αγοράζετε έτοιμα δημητριακά πρωινού.

Πάμε, όμως, να δούμε λίγο πιο αναλυτικά κάποιες ερωτήσεις που εύλογα μπορεί να σας έχουν προκύψει.

Τι είναι, τέλος πάντων, αυτή η granola που ακούμε όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό;

Η γκρανόλα (granola) είναι ένα πολύ υγιεινό πρωινό με βάση τη βρόμη ή άλλα δημητριακά. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και συνήθως πέραν της βρόμης, προσθέτουμε διάφορους ξηρούς καρπούς, σπόρους και αποξηραμένα φρούτα. Επίσης, απαιτείται η χρήση κάποιου ελαίου και γλυκαντικής ουσίας προκειμένου να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα πρωινό/σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες!

Και πως μπορώ να την χρησιμοποιήσω;

Η γκρανόλα ουσιαστικά καταναλώνεται όπως τα δημητριακά πρωινού. Μπορείς, δηλαδή, να τη φας σκέτη, στο γιαούρτι σου ή πολύ απλά, με λίγο γάλα. Προσωπικά, ο αγαπημένος μου τρόπος να την καταναλώνω είναι σε ένα μπολ με φυτικό γάλα και 1 μήλο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Σας εγγυώμαι αξίζει να δοκιμάσετε το μήλο μέσα στο φυτικό γάλα, καθώς γίνεται πολύ ζουμερό!

Για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί;

Μπορεί να διατηρηθεί τουλάχιστον για 1 εβδομάδα, αρκεί να την αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο.

Υλικά για σπιτική granola με ξηρούς καρπούς “AB Authentic Nuts” και αποξηραμένα μύρτιλλα:

  • 350γρ βρόμη (η κατάλληλη βρόμη για granola ονομάζεται “rolled oats” ή “old fashioned oats”). Μπορείτε, όμως, να βάλετε έναν συνδυασμό δημητριακών. Προσωπικά, χρησιμοποίησα ένα έτοιμο μείγμα με νιφάδες δημητριακών (σίκαλης ολικής άλεσης, βρόμης ολικής άλεσης και καλαμποκιού) και αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες και μπανάνα)
  • 2 χούφτες ωμά αμύγδαλα “AB Authentic Nuts”
  • 2 χούφτες καρύδια “AB Authentic Nuts”
  • 100γρ ηλιόσπορους “ΑΒ Think Bio”
  • 100γρ κολοκυθόσπορους “ΑΒ Think Bio”
  • 100γρ αποξηραμένα μύρτιλλα
  • 100ml σησαμέλαιο (μπορείτε να βάλετε και καρυδέλαιο ή λάδι καρύδας/coconut)
  • 8 κ/σ σιρόπι σφενδάμου (αν θέλετε να καταναλώσετε την granola και ως σνακ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πιο παχύρευστη γλυκαντική ουσία, όπως είναι η μελάσα και το σιρόπι χουρμάδων, προκειμένου να σταθεροποιηθεί περισσότερο)
  • 1 κ/γ βανίλια σε υγρή μορφή, προαιρετικά
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 2 πρέζες κανέλα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (πάνω και κάτω αντίσταση).
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε όλα τα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε (αφήνοντας 50γρ αποξηραμένου μύρτιλλου στην άκρη).
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε το μείγμα.
  5. Ψήνουμε για 23-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει στη μεσαία θέση (αν έχετε αγοράσει την κλασική λεπτή βρόμη, καλό είναι να ελέγξετε τον φούρνο στα 18-20 λεπτά).
  6. Αφήνουμε την granola να κρυώσει για να σταθεροποιηθεί.
  7. Προσθέτουμε από πάνω τα 50γρ αποξηραμένου μύρτιλλου που αφήσαμε στην άκρη.
  8. Αφού κρυώσει πλήρως, αποθηκεύουμε την granola σε ένα μεγάλο δοχείο αεροστεγώς κλεισμένο.

Tips

  • Όλα τα αναγκαία υλικά που σας ανέφερα, μπορείτε να τα βρείτε στα Καταστήματα ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, στο τμήμα ARMONIA. Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα καθώς είναι ανώτερης ποιότητας.
  • Επίσης, χάρη στην μεγάλη ποικιλία που θα βρείτε, είναι εύκολο να εμπνευστείτε και να κάνετε τις δικές σας παραλλαγές για σπιτική granola. Μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας συνταγή, βάζοντας τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς, σπόρους, έλαια ή γλυκαντικές ουσίες.
  • Όπως ξέρουμε, το φαγητό δεν είναι απλώς πρώτες ύλες, συστατικά, συνταγές και προετοιμασία. Μέσα από το φαγητό μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχες στιγμές και αναμνήσεις με την οικογένειά μας! Δοκιμάστε, λοιπόν, να φτιάξετε αυτή τη συνταγή μαζί με τα παιδιά σας, καθώς είναι πολύ εύκολη και δεν απαιτείται η χρήση ιδιαίτερου εξοπλισμού.
  • Μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλες συνταγές για granola, όπως αυτή και, γιατί όχι, κι ένα triffle με granola. Αν είστε κι εσείς vegan, μπορείτε αντί για μέλι να χρησιμοποιήσετε μια από τις γλυκαντικές ουσίες που προανέφερα.

Τι λέτε λοιπόν; Θα δοκιμάσετε και εσείς να φτιάξετε τη δική σας σπιτική granola;

Χριστίνα Ζουπάνου, Vegan Food & Lifestyle Blogger, @aveganfoodie_ 

Διαβαστε επισησ

Τα σχολεία ξεκίνησαν και τα ταπεράκια γεμίζουν με εύκολα, νόστιμα & υγιεινά σνακ

Τι θα πάρουμε μαζί μας στο σχολείο; Συγκεντρώσαμε ιδέες για υγιεινά και νόστιμα σνακ που δίνουν ενέργεια και συμπληρώνουν ποιοτικά τα κυρίως γεύματα.

Mία σούπερ συνταγή για το κολατσιό στο σχολείο: Μπατζίνα με κατσικίσιο γιαούρτι

Γνωρίζεις τα οφέλη που σου προσφέρουν τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα; #allazoumesinithies και φτιάχνουμε με αυτά μία πεντανόστιμη μπατζίνα για το κολατσιό του παιδιού!

Τι θα φάμε την πρώτη μέρα στο σχολείο; Vegan μηλόπιτα χωρίς ψήσιμο!

Επιστρέφουν τα παιδιά στο σχολείο, επιστρέφει και ο πονοκέφαλος των μαμάδων για το κολατσιό των παιδιών. Εμείς, όμως, σου βρήκαμε την λύση!