3 Ιδέες για εύκολο και υγιεινό πρωινό!

Στιγμιαίο Bircher Muesli

Το Bircher Muesli είναι το αγαπημένο μου πρωινό, πολύ εύκολο στην παρασκευή του και πολύ νόστιμο (αποτελεί εξαιρετική ιδέα και για τα παιδιά), χορταστικό και πολύ υγιεινό!

Χρειαζόμαστε μόνο δύο λεπτά, ώστε να φτιάξουμε μια ποσότητα Bircher Muesli για να έχουμε στο ντουλάπι έτοιμο!

Το Bircher Muesli είναι ένα μίγμα από νιφάδες βρώμης, σπόρους, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά, που σερβίρεται σε μπωλ με γάλα, φρέσκα φρούτα και γιαούρτι.

 

Συνταγή για το Bircher Muesli:

Σε ένα μεγάλο μπωλ που κλείνει αεροστεγώς βάζουμε:

  • 3 κούπες νιφάδες βρώμης (τις σπασμένες)
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας τριμμένος λιναρόσπορος
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας σπόρους chia
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένο ινδοκάρυδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ανεπεξέργαστους σπόρους κακάο
  • 1 κούπα αποξηραμένα φρούτα επιλογής (σταφίδες, αποξηραμένα μούρα)
  • 2-3 κουταλάκια γλυκού κανέλλα

 

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και έχουμε έτοιμο το μίγμα για το Bircher Muesli.

Το πρωί, σε ένα μπωλάκι βάζουμε:

  • μισή μπανάνα, την οποία λιώνουμε με ένα πιρούνι ή τρίβουμε στον τρίφτη μισό μήλο (με τη φλούδα του),
  • προσθέτουμε 4-5 κουταλιές της σούπας από το μίγμα μας
  • προσθέτουμε λίγο γάλα της επιλογής μας (φυτικό ή μη)
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γιαούρτι
  • ανακατεύουμε για 1’
  • το Bircher Muesli μας είναι έτοιμο.

 

Tips:

  1. Χρησιμοποίησε τη φαντασία και τις γευστικές σου προτιμήσεις για να συνθέσεις το δικό σου Bircher Muesli. Η συνταγή παραπάνω είναι απλά μια πρόταση. Αν για παράδειγμα δεν σου αρέσει η καρύδα, μπορείς να την παραλείψεις. Αν αγαπάς τα αμύγδαλα, προσθέσε μέσα στο μίγμα σου τριμμένα αμύγδαλα. Αν αντί για σταφίδες, προτιμάς κάποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο, χρησιμοποίησε το. Πειραματίσου ελεύθερα.
  2. Το γιαούρτι μπορείς να το παραλείψεις και να σερβίρεις μόνο με γάλα. Εγώ το προτιμώ γιατί κάνει το Bircher Muesli μου κρεμώδες και λαχταριστό.
  3. Αν δεν θέλεις να βάλεις μήλο ή μπανάνα φρέσκια, βάλε λίγο μέλι για έξτρα γλυκύτητα (ή και όχι).

 

 

Berry Bliss Smoothie Bowl

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε δροσιστικά και θρεπτικά smoothies φρούτων για πρωινό ή σνακ μέσα στην ημέρα.

Αγαπημένο μου είναι το smoothie με μούρα, τα οποία αποθηκεύω όλο το χρόνο στην κατάψυξη για να έχω διαθέσιμα όταν τα χρειαστώ. Τα μούρα, εκτός από νόστιμα, είναι τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα και για το λόγο αυτό τα εντάσσω στη διατροφή μου. Τα κατεψυγμένα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε θα κάνουν το smoothie κρεμώδες (υφή γρανίτας- και ναι, τρώγεται με το κουτάλι).

 

 Υλικά:

  • 1 κούπα κατεψυγμένα μούρα (ποικιλία)
  • 1 μικρή μπανάνα κατεψυγμένη και κομμένη σε φέτες
  • 1 κ.σούπας τριμμένη καρύδα
  • 1 κ.σούπας σπόροι chia
  • 1 κ.σούπας νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.σούπας βούτυρο αμυγδάλου
  • Γάλα καρύδας για την ανάμιξη

 

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Αν τα φρούτα μας δεν είναι κατεψυγμένα, πιθανόν το smoothie να μη βγει κρεμώδες αλλά πιο υδαρές. Θα είναι το ίδιο νόστιμο.

 

Μεταφέρουμε σε μπωλ και στολίζουμε με φρέσκιες φράουλες, γκρανόλα, τριμμένη καρύδα και σπόρους chia.

 

Tips:

  1. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και δημιουργήσε το δικό σου αγαπημένο σμούθι. Για παράδειγμα, αν δεν έχεις μούρα, μπορείς να βάλει φράουλες. Αν δεν έχεις σπόρους chia, βάλε λιναρόσπορο ή παραλείψε το εντελώς. Αν δεν έχεις βούτυρο αμυγδάλου, προσθέστε ταχίνι ή φυστικοβούτυρο.
  2. Για έξτρα γλυκιά γεύση, μπορείς να προσθέσεις 1 βασιλικό χουρμά που θα δώσει έξτρα κρεμώδη υφή στο smoothie σου.
  3. Αν θέλεις να δώσεις λίγη σοκολατένια γεύση, πρόσθεσε 1 κουταλιά σούπας κακάο!

 

 

Open Toast

 

Ένα πολύ αγαπημένο μου πρωινό γεύμα είναι το Open toast, ή αλλιώς «ανοιχτό τοστ». Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλεις στη φρυγανιέρα μια φέτα ψωμί (προτιμήστε ολικής άλεσης) να ψηθεί. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντικολλητικό τηγανάκι (χωρίς λάδι) ψήνοντας τη φέτα για 2-3’.

Μόλις ψηθεί, κάνουμε επάλλειψη με ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου. Από πάνω τοποθετούμε με φρεσκοκομμένες φράουλες, μπανάνα ή την αγαπημένη σας μαρμελάδα.

Εδώ θα δείξω τους τρεις αγαπημένους μου συνδυασμούς για Open toast:

 

  1. Φυστικοβούτυρο-Μαρμελάδα (Peanut-butter-Jelly): αγαπημένος συνδυασμός από φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα κόκκινων φρούτων. Γεύση που θα τη θυμάσε.
  2. Ταχίνι-Μπανάνα-Κανέλλα: απόλυτα θρεπτικός συνδυασμός και πολύ νόστιμος.
  3. Αμυγδαλοβούτυρο-Φράουλες: το αγαπημένο μου βούτυρο ξηρών καρπών με το πιο νόστιμο ανοιξιάτικο φρούτο. Σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σου.

 

 

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος: Κατερίνα Βλάχου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος: Κατερίνα Βλάχου

Διαβαστε επισησ

To #allazoumesinithies χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.