Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο)
1 κ.γ. κόλιανδρος, τριμμένος
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
ανθός αλατιού
1/2 φλ. αμπελόφυλλα σε άλμη, κομμένα (και επιπλέον ολόκληρα για το σερβίρισμα)
2 μεγάλες μελιτζάνες, χοντροκομμένες
100 g κουκουνάρι
225 g χαλούμι, τριμμένο
1 πλιγούρι (προετοιμασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας)
1 κόκκινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
σπόροι ροδιού, στραγγιστό γιαούρτι ή φρέσκο, λευκό τυρί και φύλλα μαϊντανού, για σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί 20 x 30 εκ. και λαδώνουμε ελαφρά.
  • Βάζουμε τη μελιτζάνα σε έναν πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπεί. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη μελιτζάνα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας. Προσθέτουμε το πλιγούρι, τα μπαχαρικά και τα ψιλοκομμένα αμπελόφυλλα, ανακατεύουμε να ενωθούν καλά και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 100-150 ml ζεστό νερό. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα κρεμμυδιού-μελιτζάνας το κουκουνάρι, το χαλούμι και 1 κ.γ. ανθό αλατιού. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά και μετά τοποθετούμε και πιέζουμε ελαφρά το μείγμα στο ταψί μας.
  • Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε ένα σταυρωτό/μπακλαβωτό σχέδιο για εύκολη μεριδοποίηση. Ψήνουμε για 30 λεπτά, στη συνέχεια αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 220°C και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα.
  • Εν τω μεταξύ, βάζουμε το κόκκινο κρεμμύδι σε ένα μπολ με 1 κ.γ. αλάτι, προσθέτουμε το ξίδι και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να γίνει ένα γρήγορο-ελαφρύ τουρσί.
  • Μεταφέρουμε το kibbeh σε μια πιατέλα. Σερβίρουμε με το τουρσί κρεμμύδι, ρόδι, στραγγιστό γιαούρτι ή χλωρό τυρί, μαϊντανόφυλλα και επιπλέον ολόκληρα αμπελόφυλλα.

σχετικεσ συνταγεσ