Ρεβιθάδα με καρότα, κουρκουμά και λεμόνι
Υλικά
- 250 ρεβίθια μουσκεμένα όλη νύχτα σε κρύο νερό
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1+1/2 φλ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
- 4 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 4 φύλλα δάφνης
- 2 λίτρα νερό
- 300 g. καρότα περασμένα από την ψιλή πλευρά του τρίφτη
- 1 κ. γ. κουρκουμάς σε σκόνη
- αλάτι
- πιπέρι
- 60 g. χυμός λεμονιού
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ. γ. ξύσμα από φλούδα πορτοκαλιού
- 5 ίνες κρόκος Κοζάνης
Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, τα ξεπλένουμε καλά με νερό και τα στραγγίζουμε ξανά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το δεντρολίβανο και τη δάφνη.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 – 6 λεπτά, μέχρι τα μυρωδικά να σκορπίσουν το άρωμά τους. Ρίχνουμε τα ρεβίθια, ανακατεύουμε για να γυαλίσουν από το λάδι και ρίχνουμε το νερό.
Το αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα ρεβίθια για 1 1/2 – 2 ώρες, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά χωρίς όμως να διαλύονται.
Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη (ζεστό) νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος, αν και γενικώς θέλουμε η σούπα να είναι χυλωμένη και πυκνή.
Περίπου 15 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα τριμμένα καρότα και αλάτι και ανακατεύουμε.
Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και πετάμε τη δάφνη και τα κλαδάκια του δεντρολίβανου (τα φύλλα θα έχουν σκορπίσει στο φαγητό).
Παίρνουμε με την κουτάλα της σούπας μία δόση από τη ρεβιθάδα και τη χτυπάμε στο μούλτι.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τα ξύσματα και τον κρόκο και χτυπάμε ξανά για 30 δευτερόλεπτα.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τη ρεβιθάδα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.